Prima pagină » România, mai aproape de dezvoltarea unui ciclu integrat de combustibil nuclear

România, mai aproape de dezvoltarea unui ciclu integrat de combustibil nuclear

de Andreea Dogar
centrală nucleară cernavodă

Nuclearelectrica a anunțat că a finalizat operaționalizarea Filialei Feldioara în perioada ianuarie-martie 2023, ca parte a strategiei de dezvoltare a ciclului integrat de combustibil nuclear din România, se arată într-un comunicat de presă al companiei de stat.

Compania a finalizat achiziția unor active din fluxul de procesare a concentratului de uraniu tehnic din cadrul Sucursalei CNU Feldioara, precum și achiziția dreptului de proprietate asupra terenului aferent acestor active de la Ministerul Energiei, prin concesiune către SNN.

Activele care au intrat în proprietatea SNN au fost închiriate către FPCU Feldioara (filială a SNN) pentru operarea și demararea procesului de producție.

În perioada ianuarie – martie 2023 au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru autorizarea procesului de producție și pregătirea instalațiilor pentru începerea prelucrării.

Filiala Feldioara va avea ca principal obiect de activitate prelucrarea combustibililor nucleari.

„Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare pentru procesarea materiei prime a avut ca scop păstrarea și dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc, a capacităților de producție integrată din SNN și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și a funcționării optime a CNE Pitești și CNE Cernavoda, în contextul extinderii capacității centralei nucleare, la un cost de tranzacție avantajos”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al SN Nuclearelectrica SA.

Totodată, a fost semnat un contract subsecvent cu furnizorul Kazatomprom pentru asigurarea necesarului tehnologic pentru productia de dioxid de uraniu (UO2).

În aceeași perioadă, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru transportul concentratului tehnic de uraniu și livrarea cantităților contractate pentru a asigura începerea producției odată cu operationalizarea filialei.

Transportul a fost efectuat pe ruta Trans-Caspica (coridorul de mijloc). A fost pentru a doua oară când România a fost aprovizionată cu concentrat tehnic de uraniu pe aceasta rută.

„Retehnologizarea Unității 1, proiectul Unităților 3 și 4 (de la Cernavodă – n.r.), dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu compania americană NuScale, vor contribui cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de ingineri. Realizarea acestor proiecte necesită o infrastructură solidă a ciclului combustibilului nuclear și toate sunt suprapuse misiunii SNN de a reenergiza România cu energie curată dincolo de anii 2030”, a mai afirmat Ghiță.

Foto: RizeaLavinia / Wikipedia.org

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro