Piața fotovoltaică din România este în creștere în prezent, susținută de scheme de finanțare precum contractele pentru diferență, iar stocarea are și ea perspective bune de dezvoltare, în ciuda faptului că investitorii resimt o oarecare neliniște în această perioadă din cauza instabilității politice. Acestea au fost câteva dintre concluziile reprezentanților industriei fotovoltaice din România prezenți la Romanian Solar Summit 2025, organizat de GOVNET.
„Așteptăm ce se întâmplă. Toți ne uităm. Acum e un moment în care investitorii au grijă și vor să vadă ce se întâmplă săptămâna viitoare”, a declarat în cadrul conferinței Adrian Stan, fondatorul și președintele consiliului de administrație al AJ BRAND, companie implicată în dezvoltarea de proiecte complexe în domeniul energiei regenerabile (eoliene și fotovoltaice). În ciuda acestui fapt, investitorii rămân optimiști. „Nu vedem un risc din perspectiva asta”, a completat el.
Și Cristian Dragomir, CEO al Waldevar, companie specializată în proiectarea, construcția și întreținerea parcurilor fotovoltaice de mari dimensiuni, este încrezător că proiectele existente vor fi duse la bun sfârșit. „Chiar dacă suntem în niște ape destul de tulburi, proiectele se vor realiza cu succes”, a declarat el în cadrul Romanian Solar Summit 2025.
„Deocamdată investitorii încă sunt dispuși să pună banii, încă sunt dispuși să investească. Apetitul există, nu văd clienți care să renunțe. Vedem ce se întâmplă săptămâna viitoare”, a menționat și Iulia Meiroșu, director financiar și membru în consiliul de administrație al Enexus Renewable, companie ce activează ca dezvoltator, antreprenor general, furnizor de servicii și operator în domeniul sistemelor fotovoltaice industriale montate pe acoperișuri și la sol.
Potrivit informațiilor publicate de Transelectrica (date actualizate la 1 februarie 2025), în România existau la acea dată 2,2 GW instalați în parcuri fotovoltaice (1,3 GW în unități dispecerizabile, iar restul în unități mai mici, nedispecerizabile). Aceste date nu includ prosumatorii.
Acestora urmează să li se adauge alte parcuri fotovoltaice în acest an. „Piața o văd foarte efervescentă. Sunt foarte multe proiecte în piață, sunt foarte multe la vânzare. Sunt proiecte mari deja avansate”, a explicat reprezentantul AJ BRAND.
Potrivit acestuia, în 2025 compania urmează să conecteze la rețea două parcuri fotovoltaice, unul în Craiova, iar altul în Giurgiu, iar anul viitor urmează energizarea altor proiecte mari, ce însumează 3.000 MW. Totuși, conectarea acestora din urmă depinde și de realizarea unor lucrări de întărire a rețelei naționale de transport de electricitate de către Transelectrica.
Realizarea lucrărilor de întărire a rețelei de către Transelectrica este un subiect de mare interes pentru dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice, mai ales în contextul noii scheme de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență lansată de Ministerul Energiei. În urmă cu câteva zile, în data de 12 mai, ministerul a anunțat cea de-a doua licitație pentru CfD, prin care vor primi finanțare de tip CfD 2.000 de MW de capacități eoliene onshore și 1.472 MW de capacități fotovoltaice.
Proiectele care vor primi finanțare prin această schemă trebuie puse în funcțiune în maximum 3 ani (36 de luni), eventualele întârzieri peste acest termen urmând să se scadă din cei 15 ani de finanțare CfD. Însă dacă în 5 ani de la semnare proiectul nu este pus în funcțiune, este scos din schema de sprijin, a explicat Zoltan Nagy, director al departamentului pentru piața de energie în cadrul Ciga Energy, un furnizor de soluții energetice.
„Dacă Transelectrica întârzie cu lucrări care sunt prevăzute în Planul de dezvoltare, nu exonează sub nicio formă investitorul. Dacă nu e racordat în 5 ani, e scos din schemă”, a mai spus reprezentantul Ciga Energy.
Totuși, Nagy se așteaptă ca și această licitație să suscite un interes foarte mare în piață: „Mă aștept la cel puțin 3000 MW de fotovoltaice, oferte depuse la a doua sesiune de schemă de CfD.”
Dincolo de o scădere ușoară a prețurilor de exercitare aplicabile licitațiilor (pragul a fost stabilit acum la 80 euro/MWh pentru energia eoliană și la 73 euro/MWh pentru energia fotovoltaică), o noutate față de licitația CfD de anul trecut este că acum nu se mai limitează capacitatea maximă ce poate fi licitată de un singur investitor.
„Se dorea limitarea concentrării în mâinile câtorva investitori. La prima licitație era de 25%, dar acum s-a eliminat”, a explicat Mihaela Nyerges, managing partner la firma de avocatură Nyerges & Partners.
Potrivit calendarului estimativ de desfășurare a licitației, companiile interesate pot depune cererile de finanțare până la data de 11 iulie 2025, urmând ca pe 14 august să fie anunțați câștigătorii. Termenul limită pentru semnarea contractelor este 9 septembrie.

„Lucrurile s-au schimbat în bine, am evoluat, suntem pe un trend bun”, a spus și Cosmin Cheran, manager general al Think Blu Solution, companie ce oferă servicii de proiectare, execuție și mentenanță a parcurilor fotovoltaice.
Totuși, există încă unele autorități cu probleme de birocrație, a menționat el, și a dat ca exemplu situații în care un pentru contract trebuie să semneze 13 oameni din diverse instituții: „De aceea și aceste termene foarte mari. Normal că nu ne încadrăm.”
Un alt subiect abordat în cadrul Romanian Solar Summit 2025 a fost necesitatea instalării de baterii în parcurile fotovoltaice. Dincolo de asigurarea în alimentarea cu electricitate, bateriile reprerinză o soluție și pentru prețurile negative din piață și pentru echilibrarea balanței energetice a țării, a explicat Raluca Rusu, CEO al Power Peak Trading, companie ce se ocupă de tranzacționarea energiei electrice.
„Prețurile negative reprezintă o opoturnitate pentru instalarea stocării. O investiție într-o instalație de stocare se poate recupera în mai puțin de 2 ani doar din diferența de preț”, a menționat aceasta.
Potrivit reprezentantei Power Peak Trading, în câțiva ani România va ajunge la o capacitate de 1500 MW instalați în baterii. „Suntem la începutul unui al treilea val, care e reprezentat de stocare”, a mai spus Rusu.
Recent, Guvernul a modificat cadrul legal astfel încât să faciliteze instalarea bateriilor, în sensul că energia stocată a fost scutită de la plata tarifelor de rețea și a certificatelor verzi. Deocamdată însă, nu au fost publicate normele de aplicare pentru legislația primară.
Foto: fabersam / pixabay.com