Saint-Gobain și ENGIE România au anunțat demararea lucrărilor de construire a celui mai mare parc fotovoltaic on-site din România, amplasat pe terenul fabricii de sticlă Saint-Gobain din Călărași.
Parcurile fotovoltaice on-site sunt acele centrale electrice care produc energie solară ce este consumată chiar la locația respectivă. În acest caz, energia solară produsă va fi folosită pentru alimentarea fabricii de sticlă.
Amplasat pe o suprafață de 14 hectare, sistemul de panouri fotovoltaice va fi destinat producerii de energie regenerabilă în cadrul sitului industrial, producția rezultată urmând a fi folosită 100% pentru autoconsum.
Cu o capacitate instalată de 8,6 MWp (puterea maximă în condiții ideale), parcul va fi compus din 15.760 de module de panouri fotovoltaice, 80 de invertoare și stringuri și o structură metalică de tip tracker pentru susținerea panourilor și a invertoarelor.
Panourile fotovoltaice montate la sol vor asigura o parte importantă din necesarul de energie electrică al fabricii de sticlă de la Călărași, fiind evitate peste 2.400 de tone de CO2 pe an, echivalentul a peste 9 milioane de kilometri parcurși în medie de un autoturism pe benzină sau încărcarea a peste 265 de milioane de dispozitive smartphone.
„Ne bucurăm să venim în întâmpinarea nevoilor de decarbonizare ale partenerului nostru Saint-Gobain și le mulțumim pentru încrederea acordată pentru implementarea acestui proiect cheie. Soluțiile descentralizate de producție de energie devin din ce în ce mai mult o necesitate pentru business-urile care doresc să se mențină competitive prin reducerea costurilor cu energia, dar și sustenabile, limitând emisiile de CO2”, a declarat Nicolas Richard, vicepreședinte ENGIE România, responsabil pentru Diviza Soluții Energetice.
„Demararea lucrărilor de construire a parcului fotovoltaic de la fabrica Saint-Gobain din Călărași reprezintă un moment de referință în parcursul Saint-Gobain România către atingerea obiectivului „zero emisii de CO2” și suntem onorați să avem un partener de nădejde în dezvoltarea acestui proiect de anvergură, precum ENGIE. Ne orientăm cu prioritate către surse de energie prietenoase cu mediul, în paralel cu eficientizarea permanentă a proceselor de producție pentru reducerea emisiilor de carbon și a consumului de energie.
Eforturile noastre sunt orientate de asemenea și către economia circulară, prin creșterea conținutului reciclat din produsele și ambalajele pe care le utilizăm, pe lângă soluțiile sustenabile oferite pentru clădiri eficiente energetic – toate acestea, cu scopul de a reduce drastic emisiile de carbon și consumul de resurse non-regenerabile și de a crea un viitor mai verde”, a declarat Ovidiu Păscuţiu, CEO Saint-Gobain România.
Producția anuală de energie verde este estimată la peste 14.000 MWh/an.
Lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile pentru construcții, Saint-Gobain proiectează, produce și distribuie materiale și servicii pentru piețele industriale și de construcții.
În anul 2022 a avut vânzări de 51,2 miliarde de euro la nivel global. Are 168.000 de angajați care activează în 75 de țări.
În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Glass, Pietta Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips, Weber, Duraziv şi Chryso, cumulând peste 2.000 de angajați în 14 situri industriale situate în Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Turda, Suceava, Vălenii de Munte, Popești Leordeni şi Ariceştii Rahtivani.
Dacă acest articol vi s-a părut interesant, v-ar putea plăcea și:
Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024
Foto: andreas160578 / pixabay.com