Prima pagină » Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

de Andreea Dogar
parcuri eoliene românia

Energia eoliană a devenit tot mai relevantă în România în ultimii 15 ani. De exemplu, în 2007, producția de energie eoliană în țara noastră a fost de doar 3 GWh (gigawați-oră). Un deceniu și jumătate mai târziu, în 2022, era de aproape 7000 GWh, adică de peste 2.300 de ori mai mare, arată datele oficiale de la Institutul Național de Statistică. La ora actuală, există zeci de producători de energie eoliană în România.

În următoarele săptămâni, GreatNews va publica o serie de articole în cadrul proiectului On / Off, dedicate sectorului energiei eoliene din România. Pentru a citi articolele despre industria gazelor naturale, publicate până acum în cadrul proiectului, puteți accesa acest link.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Puterea instalată în eoliene în România 2024

Datele actualizate ale Transelectrica arată că, la data de 1 februarie 2024, în România erau 3.026,91 MW (megawați) instalați în eoliene. Dintre aceștia, 2.840,2 MW erau instalați în 64 de centrale eoliene dispecerizate.

Grupurile dispecerizate sunt acele centrale electrice care pot răspunde comenzilor date de către Dispecerul Energetic Național, ca de exemplu de a modifica (crește/reduce) energia generată / consumată. De asemenea, astfel de centrale au obligația să oferteze întreaga electricitate disponibilă pe piaţa de echilibrare, asigurând în timp real echilibrul dintre producție și consum.

Producători de energie eoliană în România 2024

La începutul lunii aprilie 2024, potrivit datelor de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), România avea 18.320,88 de megawați instalați în centrale electrice, cei mai mulți în hidrocentrale (6.639,06 MW). Urmează eolienele, cu 3.026,91 MW, ceea ce înseamnă că 16,5% din puterea instalată în unități de producție a energiei electrice din România e reprezentată de parcurile eoliene.

Câtă energie produc centralele eoliene din România

Datele de mai sus se referă la capacitatea de producție. În ceea ce privește energia propriu-zisă produsă într-un an, turbinele eoliene produc circa 12-13% din energia produsă în România.

Astfel, datele de la INS pentru anul 2022 arată că în România s-au produs 56.003 GWh, dintre care 6.997 GWh au fost produși de centralele eoliene. Cu alte cuvinte, 12,5% din energia produsă în România a fost generată de parcurile eoliene.

În ceea ce privește producătorii de energie eoliană din România, printre cei mai mari se numără Grupul CEZ, PPC Renewables România, EDPR România, Verbund Wind Power Romania și EWIND.

Cel mai mare parc de eoliene din România

Grupul CEZ

Grupul CEZ deține cel mai mare parc eolian din România, cel de la Fântânele-Cogealac din județul Constanța, care este administrat prin intermediul a două firme deținute de CEZ: Tomis Team și Ovidiu Development. Acționar majoritar al CEZ Group este statul ceh (cu 69,8% din acțiuni).

Despre parcul eolian de la Fântânele-Cogealac se discută adesea ca despre o singură entitate cu o putere totală instalată de 600 MW, însă în documentele oficiale ale Transelectrica el este împărțit în 3 unități, astfel:

1. Fântânele Est, comuna Fântânele, județul Constanța, gestionată de Tomis Team, având o putere instalată de 85 MW;

2. Fântânele Vest, comuna Fântânele, județul Constanța, gestionată de Tomis Team, cu o putere instalată de 262,5 MW;

3. Cogealac, comuna Cogealac, județul Constanța, administrată de Ovidiu Development, cu o putere instalată de 252,5 MW;

Parcul eolian Fântânele-Cogealac a fost construit în urma unei investiții de 1,1 miliarde de euro, se arată pe site-ul cez.ro. La ora actuală, parcul cuprinde 240 de turbine General Electric a câte 2,5 MW fiecare. Turbinele eoliene sunt înalte de 100 de metri și au un diametru al rotorului de 100 de metri.

Producători de energie eoliană în România
Parcul eolian Fântânele-Cogealac. Foto: CEZ România (Facebook)

PPC Renewables România

PPC Renewables România este unul dintre cei mai importanți producători de energie eoliană în România. Compania deține 8 parcuri eoliene în țara noastră, cu o putere instalată totală de 498,7 MW. PPC Renewables România face parte din grupul grec PPC, care a cumpărat și afacerile grupului Enel din România.

Grupul PPC (Public Power Corporation) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia. 34% din companie este deținută de statul grec prin Fondul pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene, 10% de Selath Holdings din Luxemburg, iar restul de diverse persoane juridice și fizice.

Parcurile eoliene deținute de PPC Renewables în România sunt următoarele:

4. Târgușor, comuna Târgușor, județul Constanța, putere instalată de 119,6 MW;

5. Sălbatica 1, Tulcea, județul Tulcea, cu o putere instalată de 70 MW;

6. Sălbatica 2, Tulcea, județul Tulcea, putere instalată de 70 MW;

7. Corugea, satul Corugea, comuna Casimcea, județul Tulcea, putere instalată de 70 MW;

8. Nicolae Bălcescu-Târgușor. Centrala eoliană se află pe raza comunelor Nicolae Bălcescu și Târgușor din județul Constanța și are o putere instalată de 59,8 MW;

9. Sfânta Elena. Centrala eoliană se află în satul Sfânta Elena, comuna Coronini, județul Caraș-Severin, și are o putere instalată de 48,3 MW;

10. Valea Nucarilor, comuna Valea Nucarilor, județul Tulcea, putere instalată de 34 MW;

11. Topolog, comuna Topolog, județul Tulcea, putere instalată de 27 MW;

Producători de energie eoliană în România 2024

EDPR România (fosta Ialomița Power)

EDP Renováveis (EDPR) este o companie de energie regenerabilă din Spania, care proiectează, dezvoltă, administrează și operează centrale care generează energie electrică din surse regenerabile. 71% din EDPR este deținută de compania portugheză EDP – Energias de Portugal.

EDPR a intrat pe piața din România în 2008, prin achiziționarea mai multor proiecte eoliene în diferite etape de dezvoltare. În 2010 EDPR a finalizat construcția primului său parc eolian din România, se arată pe site-ul companiei.

Acum, EDPR România deține 8 parcuri eoliene în țară, cu o putere totală instalată de 471 MW:

12. Făcăeni, comuna Făcăeni, județul Ialomița, putere instalată de 132 MW;

13. Peștera, comuna Peștera, județul Constanța, putere instalată de 90 MW;

14. Cernavodă 1, orașul Cernavodă, județul Constanța, putere instalată de 69 MW;

15. Cernavodă 2, orașul Cernavodă, județul Constanța, putere instalată de 69 MW;

16. Sarichioi, comuna Sarichioi, județul Tulcea, putere instalată de 33 MW;

17. Albești, comuna Albești, județul Vaslui, putere instalată de 28 MW;

18. Cobadin 1, comuna Cobadin, județul Constanța, putere instalată de 26 MW;

19. Vutcani, comuna Vutcani, județul Vaslui, putere instalată de 24 MW;

Producători de energie eoliană în România – lista completă

Verbund Wind Power Romania (ex Alpha Wind)

Verbund Wind Power Romania face parte din grupul austriac Verbund AG, cel mai mare furnizor de electricitate din Austria, deținut în procent de 51% de statul austriac. În România, grupul deține 3 parcuri eoliene cu o putere totală instalată de 226,2 MW:

20. Alpha Wind Nord 1+3, comuna Casimcea, județul Tulcea, putere instalată 81,3 MW;

21. Cas Sud 2, comuna Casimcea, județul Tulcea, putere instalată de 75,9 MW;

22. Ventus Nord 2, comuna Casimcea, județul Tulcea, putere instalată de 69 MW;

Producători de energie eoliană în România
Instalarea unei turbine eoliene. Cele mai multe parcuri eoliene din România se află în Dobrogea. Foto: bluelineenergy.ro

EWIND (Ingka Investments Renewable Energy Romania)

Compania face parte din INGKA Holding B.V., un holding olandez deținut de Fundația Stichting INGKA din Olanda, fondată în 1982 de miliardarul suedez Ingvar Kamprad, creatorul IKEA.

Compania din România deține 7 parcuri eoliene cu o putere instalată totală de 165 MW, conform datelor Transelectrica:

23. Pantelimon, comuna Pantelimon, județul Constanța, putere instalată de 123 MW;

24. Însurăței, orașul Însurăței, județul Brăila, putere instalată de 10 MW;

25. Schela 3, comuna Schela, județul Gorj, putere instalată de 8 MW;

26. Vârlezi, comuna Vârlezi, județul Galați, putere instalată de 6 MW;

27. Cuza Vodă, comuna Stăncuța, județul Brăila, 6 MW;

28. Pechea 2, comuna Pechea, județul Galați, 6 MW;

29. Frumușița 1 (Apolo), comuna Frumușița, județul Galați, putere instalată de 6 MW;

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Crucea Wind Farm

30. Societatea deține parcul eolian Crucea Nord, din comuna Crucea, județul Constanța, cu o putere instalată de 108 MW. Crucea Wind Farm se află în portofoliul Hidroelectrica începând din anul 2021, când adunarea generală a acționarilor Hidroelectrica a aprobat tranzacția de cumpărare a 100% din acțiunile deținute de STEAG în societatea Crucea Wind Farm. Parcul eolian dezvoltat de STEAG a fost pus în funcțiune în anul 2014.

Producători de energie eoliană în România în 2024

Land Power

31. Land Power SRL deține parcul eolian Topolog-Dorobanțu, aflat pe teritoriul comunelor Topolog și Dorobanțu din județul Tulcea, cu o putere instalată de 84 MW.

Land Power a fost înființată de compania italiană Inergia SpA, dar în prezent este controlată 100% de către LUKERG Renew, o asociere 50%-50% între ERG Renew, membră a Grupului ERG, și Lukoil S.A. – ECONOENERGO, ce face parte din Grupul Lukoil.

Grupul ERG este unul dintre cei mai importanți furnizori de energie din surse regenerabile din Europa, având operațiuni în 9 țări europene, inclusiv în Italia, unde este cel mai mare furnizor de energie eoliană. Grupul Lukoil este o companie multinațională rusească, specializată în producerea, transportul și vânzarea petrolului, gazelor naturale și electricității.

Eolica Dobrogea One

32. Mihai Viteazu 1, comuna Mihai Viteazu, județul Constanța, putere instalată de 80 MW;

EP Wind Project (Rom) Six

33. Firma administrează parcul eolian Chirnogeni, din comuna Chirnogeni, județul Constanța, cu o putere instalată de 80 MW. EP Wind Project (Rom) Six este deținută de EP Wind Project (ROM) Six LTD, un offshore din Cipru, cu sediul în Nicosia.

Corni Eolian

34. Corni, comuna Corni, județul Galați, putere instalată de 70 MW;

Producători de energie eoliană în România
Parc eolian deținut de Engie în România. Foto: Facebook (Engie)

Alizeu Eolian

35. Băleni, comuna Băleni, județul Galați, 50 MW; Alizeu Eolian SRL este deținută în procent de 99,99% de Engie România. La rândul său, Engie România este deținută în procent de 63% de Romania Gas Holding B.V., un holding controlat de grupul francez Engie.

Brăila Winds

36. Gemenele, comuna Gemenele, județul Brăila, putere instalată de 48,3 MW; Brăila Winds SRL este deținută în procent de 99,99% de Engie România.

East Wind Farm (fosta OMV Petrom Wind Power)

37. Dorobanțu, aflată în comunele Tortoman și Nicolae Bălcescu din județul Constanța, are o putere instalată de 45 MW și cuprinde un număr de 15 grupuri generatoare eoliene de tip Vestas V90 – 3 MW cu o înălțime a turnului de 105 metri și diametrul rotorului de 90 de metri, se arată pe site-ul companiei.

Ecoenergia

38. Stejaru, comuna Stejaru, județul Tulcea, putere instalată de 34,5 MW; Ecoenergia este deținută de Premier Energy P.L.C., un holding din Cipru.

Ground Investment Corp

39. Babadag 3, orașul Babadag, județul Tulcea, putere instalată de 30 MW;

Veroniki Wind (fosta RomConstruct Top)

40. Siliștea 1, comuna Siliștea, județul Constanța, cu o putere instalată de 25 MW; Proiectul pentru parcul eolian Siliștea 1 a fost achiziționat de Veroniki Holding în anul 2010, valoarea investiției fiind de aproximativ 40 de milioane de euro, din care 16,3 milioane de euro au constat într-o asistență financiară nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, se arată pe site-ul companiei.

Parcul are 10 turbine General Electric de 2,5 MW fiecare, cu o înălțime a turnului de 100 metri și un diametru al rotorului de 100 metri. Cele 10 turbine sunt împărțite în 2 grupuri a câte 5 turbine.

parcuri eoliene românia
Parcul eolian din comuna Siliștea. Foto: veronikiwind.ro

Energy Tech Entera SRL

Compania deține două parcuri eoliene în România:

41. Topliceni, comuna Topliceni, județul Buzău, putere instalată de 10 MW. Parcul eolian din Topliceni a fost prima investiție Entera în România, realizată în 2011, se arată pe site-ul companiei.

42. Grebănu, comuna Grebănu, județul Buzău, putere instalată de 10 MW. Parcul eolian a fost pus în funcțiune tot în anul 2011.

Producători de energie eoliană în România în 2024

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie

Statul român, reprezentat de Ministerul Energiei, este acţionarul unic al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie S.A. Societatea gestionează două parcuri eoliene în România:

43. Curcubata, masivul Curcubata Mare, județul Alba, putere instalată de 11,5 MW;

44. Horia, comuna Horia, județul Constanța, putere instalată de 7,5 MW;

Energia Verde Ventuno

45. Cerna, comuna Cerna, județul Tulcea, putere instalată de 17,5 MW;

Elektra Green Power

46. Tortomanu 2, comuna Tortoman, județul Constanța, putere instalată de 8 MW;

47. Tortomanu 3, comuna Tortoman, județul Constanța, putere instalată de 8 MW;

Renovatio Trading

Înființat în 2005, Renovatio este un grup internațional de companii, cu un portofoliu de proiecte de energie regenerabilă. Activitățile grupului acoperă în mare parte lanțul valoric al energiei regenerabile, de la dezvoltarea proiectelor la tranzacționarea energiei, prin achiziții, administrare și management, precum și prin operarea activelor energetice, potrivit site-ului companiei.

Compania deține două parcuri eoliene în România:

48. Cudalbi, comuna Cudalbi, județul Galați, putere instalată de 10 MW;

49. Casimcea 2, comuna Casmicea, județul Tulcea, putere instalată 5,8 MW;

Electrica Serv

Firma Electrica Serv deține două parcuri eoliene în România:

50. Electrica Serv 1, cu o putere instalată de 8 MW;

51. Electrica Serv 2, cu o putere instalată de 6 MW;

Turbinele instalate au fost livrate de către gigantul industrial Vestas, cel mai mare producator de turbine eoliene la nivel mondial. Energia eoliană produsă poate alimenta aproximativ 10.000 de gospodării, se arată pe site-ul companiei. Electrica Serv face parte din grupul Electrica, companie deținută în procent de 48,8% de statul român prin Ministerul Energiei.

Producători de energie eoliană în România
Instalarea unei turbine eoliene. Foto: veronikiwind.ro

WindFarm MV I

52. Mihai Viteazu 2, comuna Mihai Viteazu, județul Constanța, putere instalată 13,8 MW;

Enex

53. Nalbant, comuna Nalbant, județul Tulcea, putere instalată 13,75 MW; Parcul eolian deținut de Enex este alcătuit din 5 turbine produse de General Electric, se menționează pe site-ul companiei.

Catalan Electric

54. Vânători, comuna Vânători, județul Iași, putere instalată de 10 MW;

Blue Planet Investments

55. Baia 3, comuna Baia, județul Tulcea, putere instalată de 10 MW;

Holrom Renewable Energy

56. Baia 4, comuna Baia, județul Tulcea, putere instalată de 10 MW;

General Concrete Cernavodă

57. Nicolae Bălcescu 1, putere instalată de 10 MW; Fondat în 1994, General Concrete Cernavodă (GCC) este un grup românesc format din 3 companii ce oferă servicii în domeniul construcțiilor.

Electricom

58. Casimcea 1, comuna Casimcea, județul Tulcea, putere instalată de 10 MW. Electricom este o companie specializată în vânzarea de panouri fotovoltaice, invertoare și diverse alte servicii și produse.

Producători de energie eoliană în România

NRX Wind

59. Oravița, orașul Oravița, comuna Caraș-Severin, putere instalată de 9 MW;

Kelavent Echo

60. Pogoanele, orașul Pogoanele, județul Buzău, putere instalată de 8 MW;

Kelavent Charlie

61. Dudești, comuna Dudești, județul Brăila, putere instalată de 8 MW;

Eolian Project

62. Pantelimon 3, comuna Pantelimon, județul Constanța, cu o putere instalată de 7,5 MW. Parcul eolian este deținut de compania EPPower, înființată în anul 2007 în urma unei infuzii de capital din partea societății de investiții irlandeze Forsage Holdings Ltd. Centrala electrică Pantelimon 3 a fost pusă în funcțiune în anul 2012, potrivit site-ului companiei.

Producători de energie eoliană în România
Transportul unor componente dintr-o turbină eoliană. Foto: bluelineenergy.ro

Producători de energie eoliană din România – lista completă

Blue Line Energy

63. Caierac Bestepe 2, comuna Beștepe, județul Tulcea, putere instalată de 6,15 MW. Blue Line Energy este o companie privată cu capital românesc ce activează în domeniul energiei regenerabile de la începutul anilor 2000, membru fondator al A.P.E.E.R. (Asociația Producătorilor de Energie Eoliană din România).

Eol Energy

64. Mihai Bravu, comuna Mihai Bravu, județul Tulcea, putere instalată de 6 MW. Compania Eol Energy a construit parcul eolian din Mihai Bravu în perioada 2011-2013. Parcul are în componență 3 turbine eoliene Vestas model V90 Mk7, fiecare cu o putere instalată de 2 MW, se precizează pe site-ul companiei.

Puterea instalată în centrale eoliene nedispecerizate

În afară de cele 64 de centrale eoliene dispecerizate, cu o putere instalată totală de 2.840,2 MW, în România există și câteva unități nedispecerizate. La data de 1 februarie 2024, acestea aveau o capacitate totală instalată de 186,71 MW, arată datele Transelectrica.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Dacă v-a plăcut acest articol despre producători de energie eoliană în România, v-ar putea interesa și:

Cine exploatează gazele din Marea Neagră. Hartă, companii, cote de participare
România absurdă. Oamenii care stau pe cel mai mare zăcământ de gaze se încălzesc cu lemne
De ce s-a împotmolit exploatarea de mare adâncime de la Caragele. Ce se întâmplă cu gazul din subteran

Cât de mult poluăm atunci când ardem gazul. Metanul – soluție salvatoare sau drum care se înfundă?
Ce rezerve de gaze are România cu adevărat. De unde provine declinul
Cât gaz exportă România și câți bani primește pentru el
Producția de gaze naturale a României. Comparație cu consumul
Cât gaz importă România și cât de mult plătește pentru el
Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România după producția din 2022
Cei mai mari producători de gaze naturale din România. În 2022 s-au extras peste 9 miliarde de metri cubi de gaz

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro