Prima pagină » Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România după producția din 2022

Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România după producția din 2022

de Andreea Dogar
zăcăminte de gaze naturale onshore

Pe locul întâi într-un clasament cu cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România, după producția din anul 2022, se află zăcământul comercial Bustuchin, din județul Gorj, rezultă din informațiile furnizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale la solicitarea GreatNews.ro.

Trebuie menționat că datele referitoare la depozitele de gaze sau de petrol sunt secretizate, potrivit Legii nr. 182 din 12 aprilie 2002.

Cu alte cuvinte, ANRM nu comunică date referitoare la zăcămintele care conțin cele mai mari cantități de gaze naturale (dovedite sau posibile), ci doar cifre referitoare la producția propriu-zisă de gaze pentru fiecare zăcământ în parte.

Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România (onshore) – producția din 2022

Din cele mai mari 10 zăcăminte de gaze naturale onshore din România, 7 sunt exploatate de compania de stat Romgaz, iar 3 de compania austriaco-română OMV Petrom.

Zăcământul comercial Bustuchin este concesionat de OMV Petrom, iar în anul 2022 de aici au fost extrase aproape 805 milioane de metri cubi de gaze naturale. În tot anul 2022, toți producătorii de gaze naturale din România au extras, în total, 9,2 miliarde de metri cubi de gaze din zăcămintele onshore și offshore.

Așadar, aproape 9% din cantitatea totală de gaze a fost extrasă doar din acest zăcământ de la Bustuchin.

Zăcământul de la Bustuchin produce gaze încă din anul 1959, se arată pe site-ul companiei OMV Petrom. Două noi sonde (1007 Bustuchin şi 1009 Bustuchin), forate la o adâncime de circa 2.700 de metri, au crescut producţia pe zăcământ cu circa 1.200 bep/zi (BEP = baril echivalent petrol), anunța compania în anul 2011.

Citiți și: De ce s-a împotmolit exploatarea de mare adâncime de la Caragele

Zăcămintele de gaze naturale din bazinul Transilvaniei

După Bustuchin, pe locul al doilea în clasamentul cu cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România (onshore) se află zăcământul de la Filitelnic. Acesta este exploatat de Romgaz, iar în anul 2022 de aici s-au extras aproape 625 de milioane de metri cubi de gaze.

Satul Filitelnic se află în comuna Bălăușeri din județul Mureș. Zăcământul de aici, ce face parte din Bazinul Transilvaniei, a fost descoperit în anul 1958 și este operat de Romgaz din 1961.

Filitelnic face parte din grupul sudic de zăcăminte gazifere din bazinul Transilvaniei (în acesta există peste 100 de zăcăminte de gaze), ce se află la sud de râul Târnava Mică.

Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România – importanța bazinului Transilvaniei

Bazinul Transilvaniei este unitatea geologică cu cele mai mari şi mai multe zăcăminte de gaze naturale de pe teritoriul României, se arată în documentul „Potențialul energetic al zăcămintelor de gaze naturale din bazinul Transilvaniei – situația actuală și de perspectivă”, realizat de Lazăr Avram, inginer și profesor la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

De-a lungul timpului, pe teritoriul depresiunii s-au forat peste 4.000 de sonde (din care aproximativ 2.200 de cercetare).

Potrivit specialistului, cele mai mari zăcăminte de aici au fost introduse în exploatare până în anii ’70-80, atingându-se un maxim al producţiei în anul 1976. Ulterior, producţia anuală de gaze naturale din bazinul Transilvaniei a cunoscut un trend descendent, mai accentuat începând cu anul 1988.

zăcăminte de gaze naturale bazinul transilvaniei
Amplasamentul aproximativ al celor peste 100 de zăcăminte de gaze naturale din bazinul Transilvaniei. Sursa: „Potențialul energetic al zăcămintelor de gaze naturale din bazinul Transilvaniei – situația actuală și de perspectivă”

Zăcămintele de gaze naturale din județul Mureș

Pe locul 3 în clasamentul cu cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România (onshore), după producția din 2022, se află zăcământul comercial Nadeș-Prod-Seleuș, tot din județul Mureș, concesionat de Romgaz. Producția de gaze naturale a acestui zăcământ a fost de peste 313 milioane de metri cubi de gaze naturale în 2022.

Precum Filitelnic, și Nadeș-Prod-Seleuș face parte din grupul sudic de zăcăminte gazifere din bazinul Transilvaniei.

TOP 10 cele mai mari zăcăminte de gaze onshore din România

În tabelul se mai jos se regăsesc cele mai mari zăcăminte de gaze naturale onshore din România în funcție de producția din anul 2022 (aceasta este exprimată în milioane de metri cubi de gaze), precum și societatea care a concesionat fiecare zăcământ în parte:

cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din românia onshore
Sursa: Agenția Națională pentru Resurse Minerale

Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România – situația offshore

În ceea ce privește zăcămintele offshore, din Marea Neagră, cel mai productiv a fost Lebăda Est, concesionat de OMV Petrom, care în 2022 a produs aproape 735 milioane de metri cubi de gaze.

Lebăda Est, care se află în perimetrul de explorare – exploatare – dezvoltare XVIII Istria, este un zăcământ de țiței și gaze asociate. Gazul asociat este o formă de gaz natural care se află în zăcămintele de țiței, fie dizolvat în petrol, fie liber – ca un fel de capac peste țițeiul din zăcământ. El poate fi recuperat, prelucrat și folosit fie în industrie, fie introdus în rețelele de distribuție.

Lebăda Est, primul zăcământ offshore pus în producție în România

Lebăda Est se află pe platforma continentală a Mării Negre, la o distanță de la aproximativ 45 de km est de Lacul Sinoe şi 80 km nord-est de oraşul Constanța, într-o zonă cu adâncimea apei de până la 50 de metri, se arată într-un raport realizat în anul 2014 de inginerul Gheorghe Oaie, fost director general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, și de alți specialiști.

Acumulările de hidrocarburi de aici au fost descoperite prin forajul sondei 8 în anul 1980, iar producția a început în anul 1987. De altfel, Lebăda Est a fost primul zăcământ offshore pus în producție în România, iar forajul a fost realizat de platforma Gloria, prima platformă de foraj marin din România, construită la Șantierul Naval Galați după o licență americană (Offshore Co, SUA).

Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România după producție – Ana

În ceea ce privește gazele extrase din Marea Neagră, următorul zăcământ în funcție de producția din 2022 a fost zăcământul Ana, concesionat de Black Sea Oil & Gas (BSOG), o companie deținută de fondul de investiții american Carlyle International Energy Partners (CIEP) şi de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Anul trecut, din zăcământul Ana (care se află în perimetrul de explorare, dezvoltare și exploatare XV Midia) au fost extrase peste 579 de milioane de metri cubi de gaze. Black Sea Oil & Gas a început producția de gaze din zăcământul Ana în iunie 2022, după ce în zonă au fost construite mai multe sonde și a fost instalată o platformă de producție.

O conductă submarină de 126 de km asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

Pe locul al treilea, dar la mare distanță, s-a aflat zăcământul Lebăda Vest, aflat în concesiunea OMV Petrom. De aici s-au extras aproape 95 de milioane de metri cubi de gaze.

Lebăda Vest face parte tot din perimetrul XVIII Istria. Zăcământul a fost descoperit în 1984, iar exploatarea sa comercială a început în 1993.

În tabelul se mai jos se regăsesc cele mai mari zăcăminte de gaze offshore din România în funcție de producția din anul 2022 (exprimată în milioane de metri cubi de gaze), precum și societatea care a concesionat zăcămintele respective:

cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din românia offshore marea neagră
Sursa: Agenția Națională pentru Resurse Minerale

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Foto principală: OMV Petrom (Flickr)

V-ar putea interesa și:

De ce s-a împotmolit exploatarea de mare adâncime de la Caragele

Cei mai mari producători de gaze naturale din România

Ce rezerve de gaz are România cu adevărat

Ce sunt gazele naturale și cum s-au format

Moment istoric. Primele gaze noi din Marea Neagră au intrat în țară

Europa și dependența de gazul rusesc. „A ne asigura că Ucraina câștigă e pragmatic, nu idealist. E în interesul nostru”

Cine exploatează gazele din Marea Neagră. Hartă, companii, cote de participare

Redevențe petroliere și pentru gaze naturale în România. Cât plătesc companiile

Cât gaz exportă România și câți bani primește pentru el

Cât gaz importă România și cât de mult plătește pentru el

Producția de gaze naturale a României. Comparație cu consumul

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro