Prima pagină » Cei mai mari producători de gaze naturale din România. În 2022 s-au extras peste 9 miliarde de metri cubi de gaz

Cei mai mari producători de gaze naturale din România. În 2022 s-au extras peste 9 miliarde de metri cubi de gaz

de Andreea Dogar
romgaz cel mai mare producător de gaze naturale din românia

Cei mai mari producători de gaze naturale din România sunt, de departe, compania de stat Romgaz și OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV.

Producția de gaze naturale din 2022

Aceste două companii au extras împreună, în 2022, peste 90% din cantitatea totală de gaze naturale produsă în România (care a fost de 9,2 miliarde de metri cubi de gaze). Mai exact, Romgaz a produs 4,9 miliarde (adică circa 53,2%), iar OMV Petrom 3,5 miliarde (în jur de 37,6%).

Citiți și: De ce s-a împotmolit exploatarea de mare adâncime de la Caragele

Pe locul 3 se află compania Black Sea Oil & Gas, care a început în anul 2022 a început să extragă gaze naturale din Marea Neagră. Anul trecut, producția sa a fost de aproape 600 de milioane de metri cubi de gaze, adică 6,5% din total.

Urmează societatea Stratum Energy Romania LLC Witmington, Sucursala București, cu 85 de milioane de metri cubi de gaze (0,9% din total) și compania Amromco Energy S.R.L. cu 55 de milioane de metri cubi de gaze (0,6%).

Cei mai mari producători de gaze naturale din România – lista companiilor

În tabelul de mai jos se regăsesc toate companiile care au extras gaze naturale în România în anul 2022 (informațiile au fost furnizate de Agenția Națională de Resurse Minerale, la solicitarea GreatNews):

cei mai mari producători de gaze naturale din românia
Sursa datelor: Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM)

Ultima coloană conține cantitatea de gaze (exprimată în milioane de metri cubi standard) extrasă de companiile respective în anul 2022.

Romgaz, cel mai mare producător de gaz din România

Romgaz este, așadar, cel mai mare producător de gaze naturale din România. Acționarul principal al companiei este statul român, care are o participație de 70%. Restul este deținut de persoane juridice (în jur de 25%) și de persoane fizice (circa 5%), se arată pe site-ul companiei.

La ora actuală, Romgaz exploatează peste 140 de zăcăminte comerciale de gaze naturale, amplasate în Transilvania, Moldova, Oltenia și Muntenia.

Evoluția producţiei de gaze naturale realizată de Romgaz în perioada 2010 – 2020 este prezentată în figura următoare:

producția de gaze naturale romgaz
Producția Romgaz, începând cu anul 2010, exprimată în miliarde de metri cubi de gaze. Sursa: Romgaz

În 2022, cel mai productiv zăcământ de gaze naturale al Romgaz a fost Filitelnic, din județul Mureș. Compania a extras de aici aproape 625 de milioane de metri cubi de gaze.

Cei mai mari producători de gaze naturale din România – ce activități desfășoară Romgaz

În afară de producția de gaze, Romgaz desfășoară și activități de:

  • explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere
  • depozitare în subteran a gazelor naturale
  • transport tehnologic
  • producție și furnizare de energie electrică (prin centrala termoelectrică de la Iernut, din județul Mureș, cu o putere de 300 MW aflată în exploatare comercială)

OMV Petrom, al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din România

În ceea ce privește OMV Petrom, circa 51,2% din companie este deținută de grupul austriac OMV. Restul este deținut de statul român (aproape 21%) și de diverse persoane fizice și juridice (circa 28%).

În 2022, zăcământul comercial de gaze naturale de la Bustuchin, din județul Gorj, operat de OMV Petrom, a fost cel mai productiv zăcământ de gaze din România. Doar din acest zăcământ, OMV Petrom a extras aproape 805 milioane de metri cubi de gaze.

Cei mai mari producători de gaze naturale din România – ce activități desfășoară OMV Petrom

În afară de producția de gaze, OMV Petrom desfășoară și activități de:

  • explorare
  • producție de țiței
  • rafinare (rafinăria Petrobrazi)
  • distribuție de carburanți (780 de benzinării OMV și Petrom în România și țările învecinate – Moldova, Bulgaria și Serbia)
  • generare și comercializare de energie electrică (centrala electrică de la Brazi are o capacitate instalată totală de 860 MW, potrivit site-ului companiei; în 2022 centrala a produs 5 TWh)

Cei mai mari producători de gaze naturale din România – Black Sea Oil & Gas

În ceea ce privește Black Sea Oil & Gas, din producția de aproape 600 de milioane de metri cubi de gaz, 579 de milioane au fost extrase din zăcământul Ana din Marea Neagră. Exploatarea comercială a zăcământului a început în iunie 2022.

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) este deținută de Carlyle International Energy Partners (CIEP) şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. CIEP este un fond de investiții dedicat explorării și producției de petrol și gaze în Europa, Africa, Asia și America Latină. Având sediul central la Washington, în SUA, CIEP face parte din Grupul Carlyle, o multinațională de capital privat din SUA ce administrează active de 373 de miliarde de dolari, și care are investiții majore în energie, imobiliare și infrastructură.

Exploatarea zăcământului Ana face parte din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD), care constă în infrastructura terestră și cele două licențe de producție de gaze naturale pentru zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime, conform site-ului companiei.

În cadrul proiectului, BSOG deține o participație de 70%, Petro Ventures Resources SRL 20% şi Gas Plus Dacia SRL 10% participaţie.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Dacă acest articol despre cei mai mari producători de gaze naturale din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

De ce s-a împotmolit exploatarea de mare adâncime de la Caragele

Ce rezerve de gaz are România cu adevărat

Ce sunt gazele naturale și cum s-au format

Europa și dependența de gazul rusesc. „A ne asigura că Ucraina câștigă e pragmatic, nu idealist. E în interesul nostru”

Moment istoric. Primele gaze noi din Marea Neagră au intrat în țară

Cine exploatează gazele din Marea Neagră. Hartă, companii, cote de participare

Redevențe petroliere și pentru gaze naturale în România. Cât plătesc companiile

Cât gaz exportă România și câți bani primește pentru el

Cât gaz importă România și cât de mult plătește pentru el

Producția de gaze naturale a României. Comparație cu consumul

Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România după producția din 2022

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro