Prima pagină » Nuclearelectrica a semnat un memorandum pentru modernizarea Unității 1 și finalizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a semnat un memorandum pentru modernizarea Unității 1 și finalizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă

de Andreea Dogar
cernavodă nuclearelectrica

Nuclearelectrica a anunțat că a semnat un memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare din Italia pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea proiectelor strategice Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă și Unitățile 3 și 4 Cernavodă.

Grupul Ansaldo Energia este un lider internațional în domeniul producției de energie electrică și un actor cheie al tranziției energetice, iar SACE este agenția de credit la export și grupul de asigurări și finanțare din Italia, controlată direct de Ministerul Economiei și Finanțelor din această țară. Este specializată în sprijinirea întreprinderilor și a sistemului economic național prin instrumente și soluții menite să stimuleze competitivitatea în Italia și în întreaga lume.

În acest context, Ansaldo Nucleare s-a arătat interesată de formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie și management de proiect, precum și pentru achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a componentelor și sistemelor necesare pentru finalizarea și punerea în funcțiune atât a proiectului Unității 1, cât și a Unităților 3 și 4.

Totodată, SACE și-a exprimat interesul de a susține finanțarea celor doua proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de până la 2 miliarde de euro, în condițiile negociate de părți și cu aprobările aferente autorităților italiene relevante.

„Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda și finalizarea Unităților 3 și 4 vor conduce după 2031 la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an.

Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investițiile de extindere a capacitatii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea și dezvoltarea socio-economică a lanțului valoric al României, de la creșterea lanțului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă și o nouă generație de specialiști în domeniul nuclear.

Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanță și profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcțiune a Unității 1. Prin urmare, așteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unități. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Înțelegere și nivelul de încredere acordat capacităților de producție de energie nucleară din România”, a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, citat într-un comunicat de presă.

„Suntem extrem de mulțumiți de acest acord, care ne permite să ne consolidăm colaborarea cu SNN, un partener istoric cu care avem o relație de încredere care durează de peste 40 de ani”, a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. „Datorită SACE, putem pune expertiza noastră în slujba creșterii și dezvoltării României, cu beneficii pentru întregul lanț de aprovizionare cu energie din Italia.”

„Suntem încântați să fim o parte activă a sprijinului acordat de Italia programului nuclear românesc. Intervenția noastră va sprijini Ansaldo Nucleare și, odată cu aceasta, întregul lanț de aprovizionare nucleară italian”, a declarat Filippo Giansante, președintele SACE.

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregătirea executării activităților identificate și definite în faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare pentru implementarea proiectului.

Până în prezent, proiectul a progresat prin încheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract în valoare de 781 de milioane CAD (dolari canadieni) cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation („CCC”) pentru furnizarea de scule și componente pentru reactoare.

În prezent, se află în proces de finalizare procedura aferentă Acordului cadru pentru servicii de management de proiect și asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

Proiectul unităților 3 și 4 se află în prima fază, care acoperă operaționalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistență tehnică și juridică și contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentației tehnice și de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului.

EnergoNuclear a fost re-operaționalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate și a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătățiri de proiect din perspectiva securității nucleare.

„Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), se așteaptă ca producția globală de energie nucleară să depășească recordul anterior stabilit în 2021 cu aproape 3% pe an, în medie. În plus, studiul arată că producția record de energie electrică din surse cu emisii reduse de gaze cu efect de seră – care include energia nucleară și cea din surse regenerabile – va acoperi întreaga creștere a cererii globale în următorii trei ani.

Se preconizează că sursele cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, care vor reduce rolul combustibililor fosili în producția globală de electricitate, vor reprezenta aproape jumătate din producția globală de electricitate până în 2026, față de 39% în 2023. Este un mare avantaj pentru un stat să aibă expertiză și know-how în domeniul nuclear, cum este România, și să avanseze proiecte energetice strategice și curate, capabile să îndeplinească atât cerințele sistemului energetic, cât și obiectivele privind emisiile reduse, de unde și angajamentul nostru de a dezvolta în siguranță și în termenele prevăzute atât proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, cât și Unitățile 3 și 4”, a mai declarat Cosmin Ghiță.

Nuclearelectrica SA (SNN) este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă în 2013.

SNN deține două sucursale: Sucursala CNE Cernvoda (Centrala de la Cernavoda), care operează două unități nucleare CANDU, și FCN Pitești – o fabrică de combustibil nuclear. Compania a realizat un ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu circa 20% din producția totală de energie din România și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.

Foto:  Bogdan / Wikipedia.org

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro