Prima pagină » Au fost închise două grupuri pe cărbune de la termocentralele Rovinari și Turceni

Au fost închise două grupuri pe cărbune de la termocentralele Rovinari și Turceni

de Andreea Dogar
termocentrala turceni

Începând cu data de 1 iunie 2023, grupul energetic nr. 3 Rovinari a fost retras definitiv din exploatare, iar grupul energetic nr. 7 Turceni a fost trecut în conservare, a anunțat Complexul Energetic Oltenia într-un comunicat de presă.

Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO) este o companie de energie din România, înființată în anul 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu complexele energetice Turceni, Rovinari și Craiova.

Energia este produsă prin arderea cărbunelui (lignit).

Grupul energetic nr. 3 Rovinari a fost închis definitiv după 47 de ani de funcționare, iar grupul energetic nr. 7 Turceni a fost trecut în conservare după 36 de ani de activitate.

Cele două blocuri au fost retrase din activitate conform graficului de scoatere treptată din exploatare a capacităților energetice pe bază de cărbune prevăzute de OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sistemului energetic, modificată prin OUG nr.14/2023.

Grupul energetic nr. 3 de la termocentrala Rovinari avea o capacitate de 330 MW (megawați). A fost pus în funcțiune în anul 1976, însumând până în prezent peste 227.000 de ore de funcționare.

Pe parcursul celor 47 de ani de activitate, acest grup energetic a produs aproximativ 53 TWh (terrawați-oră).

Capacitatea grupului nr. 3 va fi înlocuită cu proiecte fotovoltaice, a mai transmis Complexul Energetic Oltenia în comunicatul de presă.

În ceea ce privește grupul energetic nr. 7 de la termocentrala Turceni, acesta a fost pus în funcțiune în anul 1987. Aveao capacitate de 330 MW, iar până în prezent a însumat 138.000 de ore de funcționare.

Pe parcursul celor 36 de ani de activitate, acest grup energetic a produs circa 34 TWh.

Acest grup energetic se va afla în conservare până la data de 31 decembrie 2025. La acea dată va fi retras definitiv din exploatare, capacitatea sa urmând a fi înlocuită cu grupul pe gaze CCGT Turceni.

Foto: Ad Inferos / Wikipedia.org

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro