Prima pagină » Cel mai mare parc eolian din România se va construi în Galați

Cel mai mare parc eolian din România se va construi în Galați

de Andreea Dogar
parc eolian

Cel mai mare parc eolian din România, mai mare decât cel de la Fântânele-Cogealac din județul Constanța, va fi construit în județul Galați, pe teritoriul a 13 unități administrative.

Investiţia este de 500 de milioane de euro și presupune amplasarea a 136 de turbine eoliene pe teritoriul a 13 localități din zona centrală și de nord a județului Galați. Este vorba despre orașul Berești și comunele Cerțești, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Vârlezi, Bălăbănești, Jorăști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni și Băneasa.

Parcul eolian este o investiție a companiei Hoopeks International și se va întinde pe o suprafață de aproximativ 13.000 de hectare.

Parcul va avea o putere instalată de 629 de MW (megawați), urmând așadar să fie mai mare decât cel de la Fântânele-Cogealac, ce are o putere instalată de 600 MW.

Compania Hoopeks International a obţinut avizul tehnic pentru racordarea la reţea a unui proiect eolian de 629 MW în Galaţi. Hoopeks International este deţinută de Electrocentrale Borzeşti, aceasta fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure.

„Ce înseamnă acest parc eolian pentru județ? Venituri pentru oameni. Niște sute de locuri de muncă, niște bani pentru cei care concesionează terenul pentru instalații și drumurile de acces. Venituri și pentru bugetele locale, căci instalațiile poartă cu ele impozite pe clădiri. Nu mai vorbim de energia verde (care poate fi livrată pe contractul de bază, către UAT-urile din zonă, la un preț apropiat de cel de cost)”, a declarat Florin Virgil Doca-Vălmăreanu, primarul din comuna Valea Mărului.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, v-ar putea plăcea și:

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

Foto: ybernardi / pixabay.com

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro