Prima pagină » Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 3 miliarde de euro pentru instalații eoliene onshore și fotovoltaice

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 3 miliarde de euro pentru instalații eoliene onshore și fotovoltaice

de Andreea Dogar
energie eoliană eoliene

Comisia Europeană a aprobat acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde RON) în sprijinul instalațiilor care produc energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, în vederea promovării tranziției către o economie „zero net”, în conformitate cu Planul industrial al Pactului verde.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului legal instituit cu scopul de a încuraja luarea de măsuri de sprijin în sectoarele esențiale pentru accelerarea tranziției verzi și reducerea dependenței de combustibilii fosili.

Vor fi eligibile, în cadrul măsurii, proiectele de construcție și exploatare a unor instalații noi de producere de energie electrică din (i) surse solare fotovoltaice și (ii) din surse eoliene onshore.

Ajutorul va fi acordat prin proceduri de licitație competitivă și va lua forma unui contract bidirecțional pentru diferență.

Prețul de exercitare va fi stabilit prin procedurile de ofertare („pay-as-bid”, plată corespunzătoare prețului oferit), iar prețul de referință va fi calculat ca medie lunară ponderată în funcție de producție a prețului de piață al energiei electrice pe piețele pentru ziua următoare.

Atunci când prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăți egale cu diferența dintre cele două prețuri. În schimb, atunci când prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferența autorităților române, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Prin urmare, schema garantează beneficiarilor un nivel minim de rentabilitate și asigură în același timp faptul că beneficiarii nu sunt supracompensați pentru perioadele în care prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare.

Comisia a constatat că schema de ajutoare notificată de România îndeplinește condițiile prevăzute în Cadrul temporar de criză și de tranziție. Ajutorul (i) va fi acordat printr-o procedură de licitație competitivă și (ii) va fi acordat înainte de data de 31 decembrie 2025. În plus, ajutorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții menite să limiteze denaturările nejustificate ale concurenței și face, de asemenea, obiectul unor garanții menite să asigure faptul că există suficienți participanți la procedura de licitație competitivă.

Mai multe informații puteți găsi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa și:

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

Foto: Pexels / pixabay.com

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro