Prima pagină » De la minerit la energie verde. Cum sunt pregătiți tehnicienii care vor instala turbinele din noul val de eoliene din România

De la minerit la energie verde. Cum sunt pregătiți tehnicienii care vor instala turbinele din noul val de eoliene din România

de Andreea Dogar
parcul eolian monsson mireasa constanța

În prezent, România are puțin peste 3.000 de MW (megawați) instalați în turbine eoliene, cea mai mare parte în Dobrogea. După un boom al instalării de parcuri eoliene în anii 2011-2013, ritmul a scăzut în anii următori, iar ulterior, timp de aproape un deceniu, România a stagnat. Nu s-au mai instalat parcuri eoliene noi, unul dintre motivele stagnării – despre care On/Off a scris pe larg – fiind absența unui cadru legislativ care să încurajeze investițiile în acest sector.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

La ora actuală însă, mulți specialiști vorbesc despre un al doilea val de eoliene, favorizat de fondurile generoase din PNRR și din Fondul de Modernizare, de reintroducerea contractelor de tip PPA (power purchase agreement), precum și de introducerea CfD-urilor (contracte pentru diferență).

Pentru a-și atinge țintele de mediu din PNIESC (Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030), România ar trebui să instaleze încă 4.600 MW până în 2030, arată calculele Ministerului Energiei.

În acest context, unul dintre punctele-cheie ale acestei viitoare dezvoltări este necesarul de mână de lucru specializată, mai ales deoarece mulți dintre specialiștii români care au instalat turbinele eoliene din primul val au plecat ulterior în străinătate, în vestul Europei, unde au continuat să instaleze turbine.

„Este nevoie de forță de muncă specializată. După [primul] val, nu s-au mai instalat eoliene. Și mulți oameni deja formați au plecat. Mulți instalează în afara țării. Dar da, România mai are nevoie de oameni specializați. Va fi un nou val de instalări de turbine și va fi nevoie de oameni specializați”, explică Giorgiana-Andreea Alexe, directoarea centrului de pregătire RenewAcad din cadrul Grupului Monsson, o companie axată pe dezvoltarea și operarea de parcuri eoliene.

Centrul organizează cursuri de formare pentru cei ce vor să lucreze în industria eoliană, solară sau în domeniul stocării energiei electrice. În total, RenewAcad organizează circa 80 de cursuri pentru tehnicienii din industria regenerabilelor sau pentru persoanele care vor să își schimbe profesia și să intre în această industrie (reconversie profesională).

Cursurile sunt acreditate național (de Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale) și internațional (de Global Wind Organisation) și sunt structurate astfel încât componenta practică să reprezinte 70% din curs.

„Orice persoană care își dorește să intre în această industrie vine la noi pe o perioadă de 3 luni, de 6 luni, și – în funcție de persoana respectivă – este specializată pe o anumită calificare: reparații și inspecții pale, instalare turbine eoliene, mentenanță sau service”, arată Alexe.

cursuri energie regenerabila monsson reconversie profesionala
În centrul de pregătire RenewAcad din Constanța, cursanții învață să utilizeze scări de la diverse tipuri de turbine eoliene. Fiecare producător de turbine are un anumit tip de echipament de salvare. Foto: Andreea Dogar / On/Off GreatNews

„Avem și o turbină mică, este în centrul de training, unde toți oamenii văd tot ce înseamnă generator, sistem de frânare, sistem hidraulic. Pentru că oamenii trebuie să vadă o turbină, scările din turbinele eoliene, echipamentele de salvare din diferite tipuri de turbină. Toată practica se desfășoară 1 la 1”, completează ea.

Cursurile sunt predate de ingineri, de tehnicieni cu experiență în teren (de exemplu, la instalări de turbine eoliene). „Sunt oameni cu experiență în industria eoliană. Sunt angajații noștri, oameni care pot învăța alți oameni ce înseamnă o turbină. Avem și colaboratori externi de la universități, profesori, cadre didactice cu care facem anumite cursuri”, explică Alexe.

RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie a luat naștere în urma unui proiect cu finanțare europeană desfășurat prin POCU (Programul Operațional Capital Uman 2014-2020), cu o valoare de 4,7 milioane de lei, din care 3,8 milioane de lei finanțare a UE.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 2021-2023, în Constanța și în Petroșani, județul Hunedoara. „Am făcut reconversie profesională pentru mineri, și în Constanța am făcut reconversie pentru bucătari, profesori, care au intrat efectiv în industrie după terminarea acestor cursuri”, explică directoarea centrului.

În vreme ce în centrul de pregătire din Constanța cursurile se axează pe industria eoliană, în centrul din Petroșani accentul cade pe fotovoltaice deoarece oamenii din zonă „sunt interesați mult mai mult de fotovoltaice.”

De asemenea, specialiștii din cadrul RenewAcad au scris și 3 standarde ocupaționale și au introdus 3 meserii noi în nomenclator: „Pentru că nu existau. Erau angajați pe o altă meserie pentru că în industria eoliană nu exista o meserie declarată în nomenclatorul de meserii. Am introdus tehnician instalare turbine eoliene, tehnician mentenanță turbine eoliene și tehnician intalații și reparații pale.”

La terminarea proiectului, mai mulți absolvenți ai cursului au susținut interviuri în diferite companii din domeniu și au reușit să se angajeze: „Sunt foarte mulți care au intrat în industrie.”

În cadrul proiectului, în cele două centre au participat la cursuri 778 de persoane, dintre care 269 și-au găsit un loc de muncă în industrie: „Eu sunt sigură că sunt mai multe persoane. Sunt 269 care ne-au trimis nouă documente.”

După încheierea proiectului finanțat din fonduri europene în septembrie 2023, cursurile s-au făcut contracost, fiind plătite în general de companii care vor să își califice oamenii în diferite specializări.

„Am încercat să ne dezvoltăm. Am mai deschis un centru în București, în parteneriat cu Universitatea Politehnică, Facultatea de Energetică. Am mai deschis un centru la Târgu Jiu, în cadrul Complexului Energetic Oltenia, unde am pregătit până în acest moment 100 de persoane, le-am făcut reconversie în partea de fotovoltaic. Au făcut cursul de instalatori de panouri fotovoltaice”, detaliază Alexe.

În total, în cadrul proiectului POCU și în perioada ulterioară, au participat la cursuri în jur de 1.800 de persoane. Directoarea centrului spune că se așteaptă ca, pe parcursul întregului an 2024, numărul cursanților să ajungă la 3.000 în cele 4 centre din țară.

cursuri energie regenerabila monsson reconversie profesionala
Palele turbinelor eoliene sunt goale la interior. Foto: Andreea Dogar / On Off GreatNews

Deoarece interesul pentru cursuri gratuite de formare în industria regenerabilelor era foarte ridicat, Wind Power Energy SRL (firma prin care se desfășoară cursurile RenewAcad) a aplicat și obținut două noi finanțări europene prin PEO (Programul Educație și Ocupare) și urmează să dezvolte o nouă rețea de centre de pregătire. În cadrul unuia dintre proiecte vor fi organizate cursuri (inclusiv cu componentă practică) pentru studenți, iar beneficiarii celuilalt proiect vor fi persoane deja angajate. Proiectele sunt acum în faza de contractare.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Dacă acest articol vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Reportaj exclusiv de la cea mai mare baterie din România. Cum poate stocarea să țină becul aprins în caz de criză energetică
TOP. Județele din România cu cel mai mare potențial eolian. Unde bate vântul cel mai tare în afară de Dobrogea
Energia eoliană, cea mai curată formă de energie?

Producția de energie eoliană în România a crescut de 7 ori în ultimii 12 ani
Pariul României cu energia verde. „Va fi un boom, un al doilea val de eoliene. Deja începe să se formeze”
Europa crește, România stagnează. De ce ne-am blocat și nu mai construim parcuri eoliene

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024
TOP. Țările europene cu cea mai mare putere instalată în eoliene. Pe ce loc e România
România și energia. „Pentru a ajunge acolo unde își dorește Europa în 2050, România trebuie să facă un dublu salt uriaș”
TOP. Țările europene cu cea mai mare producție de energie eoliană. Pe ce loc e România

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2024 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro

@ 2024 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro