Prima pagină » TOP. Țările europene cu cea mai mare putere instalată în eoliene. Pe ce loc e România

TOP. Țările europene cu cea mai mare putere instalată în eoliene. Pe ce loc e România

de Andreea Dogar
putere instalată energie eoliană uniunea europeană

Statul european care are cea mai mare putere instalată în turbinele eoliene este, de departe, Germania. În 2022, statul german avea peste 66.000 MW (megawați) instalați în centralele din întreaga țară, adică mai mult decât dublu față de Spania, care cu aproape 30.000 de MW instalați se află pe locul 2 în clasament.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Împreună, Germania și Spania au aproape jumătate din puterea instalată în turbinele eoliene din întreaga Uniune Europeană.

Pentru comparație, România are la ora actuală 3.029 de MW instalați în centrale electrice eoliene, și se află pe locul 18 în acest top ce ia în calcul atât țările membre UE, cât și restul statelor europene.

Puterea instalată în turbine eoliene în Europa

Pe locul 3, cu circa 28.500 MW, se află Marea Britanie. Regatul Unit este, totodată, statul european cu cea mai mare putere instalată în centralele eoliene offshore. Din aproximativ 28.500 MW instalați, aproape jumătate (14.000 MW) sunt instalați în parcuri eoliene offshore. Urmează Germania, însă la mare distanță de britanici, cu circa 8.000 MW în turbine eoliene offshore.

Click pentru varianta pentru mobil a graficului.

România nu are, deocamdată, centrale eoliene offshore, dar recent – la începutul lunii aprilie – a fost adoptată legea privind energia eoliană offshore, care stabilește cadrul legislativ pentru viitoare investiții din domeniu. Ministerul Energiei a anunțat că producția de energie eoliană offshore va începe în țara noastră până în 2032.

Deocamdată însă, chiar și la nivel european, potențialul eolian offshore rămâne, în mare parte, neexploatat. În afară de Marea Britanie și Germania, puține țări au depășit borna de 1.000 MW instalați în eoliene offshore. Este vorba doar despre Olanda, Danemarca și Belgia. Franța și-a instalat primul mare parc eolian offshore în 2022, pe coasta de vest, cu o putere instalată de 480 MW.

Click pentru varianta pentru mobil a graficului.

La nivelul întregii Uniuni Europene, doar 8% din puterea instalată în centrale eoliene se află offshore (16 GW), restul de 92% fiind în turbine onshore (188 GW).

În anul 2022, în cele 27 de țări ale Uniunii Europene erau instalate centrale eoliene cu o putere totală de 204,5 GW (din care 16,3 GW offshore). Restul țărilor europene aveau, în total, 50,3 GW (din care 14 GW offshore).

Energia eoliană în mixul de electricitate din Uniunea Europeană

În ceea ce privește procentul de energie eoliană din consumul total de electricitate, acesta era de 16% în anul 2022 la nivelul celor 27 de țări membre UE. Se situau peste media UE Danemarca (55% din mixul de electricitate al țării fiind reprezentat de energie eoliană), Irlanda (34%), Germania (26%), Portugalia (26%), Spania (25%), Suedia (25%), Grecia (19%) și Olanda (19%). În Regatul Unit, procentul era de 28%.

România se află sub media Uniunii Europene, cu 12%.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Click pentru varianta pentru mobil a graficului.

În 2022, parcurile eoliene din UE au generat 412 TWh, asigurând 16% din necesarul de electricitate al Uniunii. Dacă luăm în calcul și Marea Britanie, cele 28 de state au generat 489 TWh. Aproape 7.000 GWh din aceștia au fost produși de centralele eoliene din România. Cu alte cuvinte, România a produs 1,7% din energia eoliană generată în Uniunea Europeană în 2022.

Energia eoliană în Europa și obiectivele climatice

Tot în anul 2022, statele UE au instalat 16 GW în turbine eoliene, cu 40% mai mult decât în 2021. La nivelul întregii Europe s-au instalat 19 GW, un record pentru spațiul european.

Chiar și așa, cifrele sunt sub cât ar trebui să construiască UE pentru a-și atinge țintele stabilite de autoritățile europene pentru 2030 în privința energiei și a climei, notează specialiștii WindEurope în raportul „Wind energy in Europe 2022. Statistics and the outlook for 2023-2027”, publicat în februarie 2023.

Experții se așteaptă ca statele UE să instaleze 98 GW în eoliene în perioada 2023-2027, adică o medie anuală de circa 20 GW, se mai arată în raportul WindEurope, o organizație ce reprezintă industria eoliană din Europa, și din care fac parte peste 500 de membri, de la dezvoltatori de parcuri eoliene la producători de turbine.

Însă pentru a-și atinge obiectivele stabilite pentru 2030 prin REPowerEU (45% din mixul energetic să provină din surse regenerabile), statele UE ar trebui să instaleze anual 31 GW în centrale eoliene, până în 2030, pentru a ajunge la o putere instalată totală 440 GW, estimează organizația.

„Am conectat parcuri eoliene noi de 19 GW la rețeaua de electricitate în 2022. Din multe puncte de vedere, aceasta este o veste bună – mai ales având în vedere provocările cu care ne confruntăm ca industrie. Dar realitatea este că trebuie să instalăm mult mai mult pentru ca Europa să-și atingă obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030”, a declarat Giles Dickson, CEO WindEurope, citat în raport.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Foto: keepwakin / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro