Prima pagină » A fost adoptată Legea energiei eoliene offshore. România are potențial de 76 GW la Marea Neagră

A fost adoptată Legea energiei eoliene offshore. România are potențial de 76 GW la Marea Neagră

de Andreea Dogar
legea energiei eoliene offshore marea neagră

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat în plen Legea privind energia eoliană offshore.

Prin proiectul de lege votat marți, 9 aprilie, România a făcut un pas important în direcția promovării energiei regenerabile, a transmis Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.

Legea stabilește un cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore din Marea Neagră.

„România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore.

Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Legea energiei eoliene offshore – energie din Marea Neagră

Pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora.

Concret, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele referitoare la protejarea biodiversității și mediului înconjurător.

În baza studiului, până la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 va aproba actele subsecvente pentru punerea în aplicare a legii.

Ulterior, Ministerul Energiei va iniția o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

Tot până la 30 iunie 2025, Guvernul va adopta și valoarea redevenței pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta urmând să fie determinată pe baza rezultatelor studiului derulat de către Ministerul Energiei.

Perimetrele care vor fi scoase la concesiune vor fi deja validate ca fiind conforme pentru exploatarea energiei eoliene offshore, îndeplinind următoarele criterii:

(a) se află într-o zonă cu potențial eolian ridicat;
(b) amplasarea perimetrului permite evacuarea energiei electrice;
(c) nu afectează biodiversitatea maritimă, inclusiv culoarul de zbor al păsărilor;
(d) poziționarea perimetrelor nu interacționează cu alte activități economice sau militare din spațiul românesc al Mării Negre.

În prezent, România are puțin peste 3 GW putere instalată în centrale eoliene onshore.

Foto: Tho-Ge / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro