Prima pagină » Legea pentru energia eoliană offshore a fost adoptată de Guvern. Primii megawați vin în 2032

Legea pentru energia eoliană offshore a fost adoptată de Guvern. Primii megawați vin în 2032

de Andreea Dogar
lege energie eoliană offshore românia

La data de 21 decembrie 2023, Guvernul României a aprobat proiectul Legii privind energia eoliană offshore, și l-a trimis spre adoptare Parlamentului.

Potrivit Ministerului Energiei, adoptarea unui cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României este un demers vital pentru asigurarea independenței și rezilienței energetice a României.

„În anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă în Marea Neagră”, a declarat cu această ocazie ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată. La ora actuală, întreaga putere instalată în toate eolienele onshore din România depășește cu puțin 3 GW.

Conform proiectului legislativ, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Energiei va demara un studiu de specialitate pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore.

Studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de transport al energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversității și a mediului înconjurător.

În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore și actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

Foto: brisch27 / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro