Prima pagină » În România se vor construi parcuri eoliene offshore și parcuri solare flotante. Joint venture cu o companie din UAE

În România se vor construi parcuri eoliene offshore și parcuri solare flotante. Joint venture cu o companie din UAE

de Andreea Dogar
parc eolian parc solar

Hidroelectrica și compania Masdar din Emiratele Arabe Unite (UAE) au semnat un joint venture agreement pentru realizarea de parcuri eoliene offshore și parcuri solare flotante în România, anunță Hidroelectrica într-un comunicat de presă.

În cadrul unei ceremonii desfășurate luni, 20 martie 2023, în capitala Emiratelor Arabe Unite – Abu Dhabi, reprezentanții Hidroelectrica și ai Masdar au semnat un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investițional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în țara noastră.

„Parafarea de către Hidroelectrica și Masdar a unuia dintre cele mai importante acorduri de joint venture destinate investițiilor energetice din țara noastră arată hotărârea în ceea ce privește realizarea de investiții și, în același timp, atestă deschiderea statului român și a companiilor românești pentru colaborări serioase, cu parteneri puternici.

Experiența în dezvoltarea și construcția capacităților de energie regenerabilă, puterea financiară a Masdar, combinată cu expertiza locală a Hidroelectrica și resursele proprii ale companiei pot revoluționa atât ritmul de dezvoltare, cât și dimensiunea investițiilor din țara noastră.

Împreună cu Masdar, vizam investiții în zona tehnologiilor fotovoltaice plutitoare și eoliene offshore, zona de maximă expertiză a partenerului nostru și, în același timp, zona noastră de maxim interes asumată prin planurile strategice de dezvoltare ale companiei”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Masdar, cunoscută și sub numele de Abu Dhabi Future Energy Company, este o companie de energie regenerabilă deținută de guvernul Emiratelor Arabe Unite. Are sediul central în Abu Dhabi și a fost înființată în 2006 ca o subsidiară a companiei de investiții Mubadala, deținută de stat.

Masdar este unul dintre cei mai importanți jucători la nivel global, cu proiecte de energie regenerabilă realizate în 40 de țări și cu o experiență de 16 ani în dezvoltarea și construcția de capacități de producție a energiei din surse regenerabile. Are un portofoliu de 23 GW (gigawați) instalați.

Conform datelor furnizate de companie, din 2006, Masdar a investit în principal în proiecte de energie solară și eoliană, valoarea combinată a acestora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din țara noastră, având o cota de piață de circa 28%, realizată cu o producție medie anuală de 15,7 TWh livrați în rețea. Hidroelectrica are un portofoliu de 187 de hidrocentrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. La toate acestea se adaugă parcul eolian Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, v-ar putea plăcea și:

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

Foto: seagul / pixabay.com

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro