Prima pagină » Parcurile eoliene, o amenințare pentru păsări? Câte păsări sunt ucise de turbine – comparație cu mortalitatea generată de clădiri, linii electrice și pisici

Parcurile eoliene, o amenințare pentru păsări? Câte păsări sunt ucise de turbine – comparație cu mortalitatea generată de clădiri, linii electrice și pisici

de Andreea Dogar
păsări parcuri eoliene

Energia eoliană este una dintre cele mai curate surse de energie deoarece prin generarea acesteia nu se produce și dioxid de carbon, unul dintre cele mai nocive gaze cu efect de seră. Astfel, potrivit calculelor realizate de oamenii de știință, turbinele eoliene au unul dintre cele mai scăzute potențiale de încălzire globală pe unitate de electricitate produsă. Totuși, chiar dacă impactul asupra calității aerului este unul pozitiv, parcurile eoliene au atras de-a lungul timpului critici din cauza păsărilor care mor lovite de palele turbinelor.

Fiecare resursă energetică a României prezentată în cadrul proiectului editorial On / Off va fi analizată și din perspectiva impactului acesteia asupra mediului. După ce în articolul precedent am analizat impactul energiei eoliene asupra aerului și mediului înconjurător, în articolul de astăzi detaliem impactul acesteia asupra faunei. Mai exact, asupra păsărilor.

Păsările mor atunci când se lovesc de palele turbinelor în mișcare. Deoarece acestea se rotesc cu viteze de peste 100 km/h, palele nu mai apar ca obiecte solide ce trebuie evitate, ci ca pete neclare, prin care păsările cred că pot să treacă (iluzie optică numită „motion smear” în engleză). Pe de altă parte, păsările se pot lovi și de palele staționare, de turnurile sau de nacelele turbinelor. Riscul de coliziune este mai ridicat dacă turbinele sunt amplasate în apropierea rutelor de migrație sau dacă sunt operate în perioadele cu vizibilitate slabă (pe ceață, ploaie sau noaptea).

Ca să aflați când publicăm un articol nou din domeniul energiei vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Cele mai ample studii despre mortalitatea cauzată de turbinele eoliene în rândul păsărilor s-au realizat în SUA. Multe dintre aceste studii datează din perioada anilor 2013-2014. Concluzia la care au ajuns aceste cercetări a fost că în jur de 150.000-700.000 de păsări mor anual în SUA în urma ciocnirii cu turbinele eoliene (există și studii mai vechi, din anii 2001-2005, care oferă cifre mult mai mici, de doar 10.000-40.000 de păsări ucise/an).

Toate aceste cifre sunt estimări și modelări ale unor date culese din teren deoarece nimeni nu a numărat absolut toate cazurile de păsări ucise. De regulă, astfel de studii se fac în felul următor: specialiștii selectează anumite parcuri eoliene unde terenul din jurul turbinelor este cercetat periodic pentru a identifica eventualele păsări moarte. Apoi, asupra numerelor obținute sunt aplicați anumiți factori de corecție sau de ajustare pentru a acoperi eventualele erori (păsări care nu au fost găsite sau păsări care au murit de fapt din alte cauze etc), iar la final numărul este multiplicat la nivelul tuturor turbinelor eoliene (din nou, ținând cont de particularitățile diferitelor parcuri) pentru a obține o estimare a numărului de păsări ucise la nivel național.

Prin urmare, cele mai multe studii estimează că sute de mii de păsări sunt ucise în fiecare an în SUA de turbinele eoliene. Numărul poate părea mare la prima vedere, însă cifrele trebuie analizate în context. După cum se arată într-un articol publicat pe site-ul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, aceste cifre nu sunt nesemnificative, dar reprezintă o mică parte din păsările ucise anual în alte moduri în această țară, ca de exemplu lovindu-se de clădiri (988 de milioane, potrivit studiilor) sau ucise de pisici (4 miliarde în fiecare an).

păsări parcuri eoliene
Foto: MarkoGrothe / pixabay.com

Câte păsări sunt ucise anual de turbinele eoliene – ce spun câteva dintre cele mai recente studii

Între 140.000 și 328.000 de păsări sunt ucise anual în SUA de turbinele eoliene, estimează un studiu publicat în 2013 în jurnalul „Biological Conservation”. La acea dată, în SUA erau instalați în jur de 55 GW în capacități eoliene. Studiul mai arată că ratele de coliziuni ale păsărilor cu turbinele sunt mai mici decât cu alte structuri, cum ar fi turnurile de comunicații, clădirile și liniile electrice și că evenimentele de coliziuni în masă sunt rare la instalațiile eoliene.

573.000 de decese de păsări/an (inclusiv 83.000 de păsări răpitoare) la circa 52 GW de capacitate eoliană instalată în Statele Unite în 2012, potrivit unui studiu publicat în 2013 în jurnalul Wind Energy and Wildlife Conservation.

368.000 de decese de păsări/an în SUA, conform unui studiu publicat în 2014 în jurnalul științific „PLOS One”.

Comparativ cu alte surse de mortalitate cauzate de om, turbinele eoliene tind să fie răspunzătoare pentru mai puține decese. Astfel, cercetările din SUA arată că turnurile de telecomunicații, clădirile sau liniile de înaltă tensiune sunt responsabile pentru mult mai multe decese:

Între 365 și 988 de milioane de păsări sunt ucise anual în SUA în urma coliziunilor cu clădiri, în special cu ferestrele acestora, estimează un studiu publicat în „The Condor” în 2014. Studiul s-a bazat pe circa 92.000 de decese înregistrate.

Aproximativ 6,8 milioane de păsări mor anual în urma ciocnirii de turnurile de comunicații din SUA și Canada, arată un studiu din 2012 publicat în „PLOS One”. Este vorba despre turnuri pentru telefonie mobilă, turnuri de televiziune, turnuri de radio etc. Au fost luate în calcul peste 70.000 de turnuri din SUA și Canada continentală, înalte de cel puțin 60 de metri.

-O analiză cantitativă bazată pe datele din 14 studii estimează că între 12 și 64 de milioane de păsări sunt ucise în fiecare an în SUA de liniile de înaltă tensiune (în urma coliziunii cu firele sau prin electrocutare). Cercetarea a fost publicată în 2014 în jurnalul „PLOS One”.

păsări linii de înaltă tensiune
Foto: JanBaby / pixabay.com

De departe însă, cea mai mare cauză de mortalitate a păsărilor ce are legătură cu oamenii o constituie pisicile domestice, estimându-se că acestea ucid până la 4 miliarde de păsări anual în SUA. Mai precis, un studiu din 2013 publicat în „Nature Communications” a ajuns la concluzia că pisicile domestice în libertate omoară între 1,3 și 4 miliarde de păsări în fiecare an, pisicile fără stăpân fiind responsabile de cele mai multe decese.

Ca să aflați când publicăm un articol nou din domeniul energiei vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Pe de altă parte, multe studii au arătat că generarea de energie eoliană este mult mai puțin nocivă pentru păsări decât generarea de energie prin exploatarea combustibililor fosili. Un studiu din 2009 a estimat că parcurile eoliene și centralele nucleare sunt responsabile fiecare pentru circa 0,3 – 0,4 decese per gigawat-oră (GWh) de energie electrică generată, în timp ce centralele electrice pe combustibili fosili sunt responsabile pentru aproximativ 5,2 decese per GWh. Astfel, în 2009, cercetătorii estimau că parcurile eoliene au ucis aproximativ 20.000 de păsări în Statele Unite, centralele nucleare aproximativ 330.000, iar centralele pe combustibili fosili peste 14 milioane.

În plus, specialiștii atrag atenția că cel mai semnificativ impact al combustibililor fosili este contribuția lor la schimbările climatice, la creșterea temperaturii aerului și la modificarea habitatului, toate acestea ducând la creșterea mortalității în rândul păsărilor.

„Când se evaluează tehnologiile de generare a energiei electrice, este important să fie evaluate în raport cu alternativele de generare de bază, deoarece generarea de electricitate este o cerință a societății moderne”, a explicat Michael Howland, profesor de inginerie civilă și de mediu la MIT, citat într-un articol publicat pe site-ul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

„Combustibilii fosili contribuie la schimbările climatice, la creșterea poluării aerului și la impactul negativ asupra sănătății umane și animale, inclusiv asupra păsărilor. Energia eoliană este o tehnologie de generare a energiei electrice care reduce semnificativ astfel de efecte asupra mediului și asupra sănătății”, Michael Howland, profesor MIT

Ce se poate face, totuși, pentru a reduce numărul de păsări ucise de turbinele eoliene?

Una dintre cele mai evidente soluții pentru a reduce numărul de păsări ucise de turbine este aceea de a construi parcurile eoliene în locuri care nu intră în conflict cu populații semnificative de păsări, notează birdfact.com: „În general, turbinele eoliene nu sunt văzute ca o amenințare semnificativă pentru viața păsărilor, atâta timp cât se depun eforturi pentru a ține turbinele departe de rutele de migrație și de alte zone care prezintă concentrații mari de păsări.”

O altă soluție testată recent, și care la prima vedere pare foarte simplă, este vopsirea uneia dintre palele turbinelor în negru, astfel încât acestea să devină mai evidente pentru păsări când se rotesc. Palele în mișcare ar crea dungi întunecate pe cer, iar păsările le-ar identifica drept obiecte solide și le-ar ocoli.

turbine eoliene vopsite în negru
Foto: Roel May / Ecology and Evolution

Soluția a fost propusă prima dată în 2003 de Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA, specialiștii recomandând testarea ideii în teren. O echipă de cercetători de la Institutul Norvegian de Cercetare a Naturii din Trondheim a decis să aplice ideea într-un parc eolian de pe insula Smøla, situată în largul coastei din nord-vestul Norvegiei. Rezultatele, publicate în 2020 în jurnalul „Ecology and Evolution”, au fost promițătoare: după ce palele au fost vopsite, s-a înregistrat o reducere cu 72% a deceselor aviare.

Totuși, studiul a fost limitat la 8 turbine eoliene (dintre care la 4 a fost vopsită câte o pală în negru, iar 4 au fost lăsate nevopsite). Cele 8 turbine au fost monitorizate timp de 10 ani, în perioada 2006-2016 (7 ani și jumătate înainte de vopsire și 3 ani și jumătate după). În această perioadă, parcul a fost cercetat de 1.275 de ori și au fost găsite 42 de păsări moarte, numărul mic reprezentând o altă limitare a studiului.

În prezent, ideea este testată în cadrul unui studiu mai mare (36 de turbine cu câte o pală vopsită în negru) ce se desfășoară în SUA, într-un parc eolian din statul Wyoming deținut de compania PacifiCorp. Studiul face parte din strategia companiei de a preveni decesele păsărilor, după ce în anul 2015 a plătit milioane de dolari amendă pentru încălcări ale Tratatului Păsărilor Migratoare. Mai exact, compania a fost sancționată pentru că sute de păsări, inclusiv 38 de acvile de munte, au fost ucise în două parcuri eoliene.

turbine eoliene sunete păsări
Sistemul DTBird. Foto: AWWI

Turbinele vor fi monitorizate în următorii ani, iar dacă soluția va fi confirmată ca fiind una de succes, este posibil ca, în viitor, tot mai multe parcuri eoliene să implementeze ideea. În prezent sunt testate și alte metode pentru a reduce mortalitatea aviară, ca de exemplu sisteme alcătuite din camere video și difuzoare, care produc sunete menite să îndepărteze păsările în momentul în care acestea sunt detectate în apropierea turbinelor.

Foto: Kranich17 / pixabay.com / MarkoGrothe / pixabay.com / JanBaby / pixabay.com

Ca să aflați când publicăm un articol nou din domeniul energiei vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Dacă acest articol vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

De la minerit la energie verde. Cum sunt pregătiți tehnicienii care vor instala turbinele din noul val de eoliene din România
Reportaj exclusiv de la cea mai mare baterie din România. Cum poate stocarea să țină becul aprins în caz de criză energetică
TOP. Județele din România cu cel mai mare potențial eolian. Unde bate vântul cel mai tare în afară de Dobrogea
Energia eoliană, cea mai curată formă de energie?

Producția de energie eoliană în România a crescut de 7 ori în ultimii 12 ani
Pariul României cu energia verde. „Va fi un boom, un al doilea val de eoliene. Deja începe să se formeze”
Europa crește, România stagnează. De ce ne-am blocat și nu mai construim parcuri eoliene

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024
TOP. Țările europene cu cea mai mare putere instalată în eoliene. Pe ce loc e România
România și energia. „Pentru a ajunge acolo unde își dorește Europa în 2050, România trebuie să facă un dublu salt uriaș”
TOP. Țările europene cu cea mai mare producție de energie eoliană. Pe ce loc e România
Al doilea val de energie verde. România, față în față cu o șansă istorică: „Nu am avut niciodată atâția bani în piață”

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2024 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro

@ 2024 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro