Producția de energie eoliană în România a cunoscut o dezvoltare rapidă în urmă cu aproximativ un deceniu și jumătate.
Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.
Primele turbine eoliene au fost instalate în țara noastră în 2007, iar în doar câțiva ani România a ajuns să aibă peste 2.500 MW instalați în parcuri eoliene.
Datele obținute de GreatNews de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că producția de energie eoliană din țara noastră a crescut de peste 7 ori între 2011 și 2023.
Este vorba energia eoliană produsă în unități dispecerizabile, care în cazul energiei eoliene sunt centrale cu o putere instalată mai mare de 5 MW (ANRE colectează separat datele referioare la unitățile dispecerizabile). Grupurile dispecerizate sunt acele centrale electrice care pot răspunde comenzilor date de către Dispecerul Energetic Național, ca de exemplu de a modifica (crește/reduce) energia generată, în funcție de necesarul din sistem.
Click pentru graficul pentru mobil.
Producția de energie eoliană în România – evoluție
Datele sunt relevante nu doar din perspectiva creșterii producției de energie eoliană de la an la an. Dincolo de acest aspect, datele ilustrează rolul tot mai important pe care l-a jucat energia eoliană în România.
De exemplu, în 2011, energia eoliană produsă a reprezentat doar 1,75% din totalul energiei electrice produse în România, obținută din toate tipurile de resurse: cărbune, păcură, gaz, hidro, nuclear, solar, eolian, biomasă (din nou, sunt luate în calcul doar unitățile dispecerizabile, atât în cazul energiei eoliene, cât și al energiei totale).
În anul 2015, pentru prima dată de la punerea în funcțiune a centralelor eoliene din România, procentul energiei eoliene produse de acestea a depășit 10%. Și în anii următori procentul a continuat să fie unul din două cifre, cel mai ridicat fiind în 2023, când energia eoliană a reprezentat 13,47% din totalul energiei electrice produse la noi în țară.
Click pentru graficul pentru mobil.
Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.
În anul 2023, de exemplu, și pe fondul închiderii centralelor pe cărbune, parcurile eoliene din România au produs aproape la fel de multă electricitate precum centralele pe cărbune (7.550 GWh față de 8.112 GWh).
Pentru comparație, în 2011, România producea doar 1.054 GWh de energie eoliană și 24.833 de energie electrică obținută prin arderea cărbunelui.
În graficul de mai jos găsiți și producția de energie eoliană din unitățile cu o putere instalată mai mică de 5 MW:
Click pentru graficul pentru mobil.
În ceea ce privește energia eoliană produsă și livrată în rețea de către prosumatori, volumul acesteia rămâne în continuare redus. De altfel, și puterea instalată în centralele eoliene ale prosumatorilor este mică, fiind de doar 277 kW în anul 2023, conform datelor ANRE. În prezent, prosumatorii din România au în total o putere instalată de peste 1.550 MW, aproape toată fiind instalată în panouri fotovoltaice.
Graficul de mai jos conține date doar pentru anii 2019-2023 deoarece conceptul de prosumator a fost introdus în legislația națională începând cu anul 2018 prin Legea 184/2018.
Prosumator – clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
Click pentru graficul pentru mobil.
Conform ANRE, pentru perioada 2019-2022, valorile pentru cantitatea de energie electrică produsă și livrată în rețea de prosumatori care dețin instalații de producere a energiei electrice eoliene au înregistrat valori de ordinul zecilor de kWh, mult sub valoarea de 1 MWh (1.000 kWh).
Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.
V-ar putea interesa și:
Pariul României cu energia verde. „Va fi un boom, un al doilea val de eoliene. Deja începe să se formeze”
Europa crește, România stagnează. De ce ne-am blocat și nu mai construim parcuri eoliene
Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024
TOP. Țările europene cu cea mai mare putere instalată în eoliene. Pe ce loc e România
România și energia. „Pentru a ajunge acolo unde își dorește Europa în 2050, România trebuie să facă un dublu salt uriaș”
TOP. Țările europene cu cea mai mare producție de energie eoliană. Pe ce loc e România