Prima pagină » TOP. Țările europene cu cea mai mare producție de energie eoliană. Pe ce loc e România

TOP. Țările europene cu cea mai mare producție de energie eoliană. Pe ce loc e România

de Andreea Dogar
țările cu cea mai mare producție de energie eoliană din UE

În ultimele două decenii, producția de energie eoliană din Uniunea Europeană a crescut de aproape 20 de ori, arată datele oficiale.

Dacă în anul 2000 Uniunea Europeană producea 21,3 TWh, în anul 2022 producția a fost de 419,5, potrivit raportului „Wind Energy Barometer 2023”, realizat de EurObserv’ER, un consorțiu dedicat monitorizării diferitelor sectoare ale energiei regenerabile din Uniunea Europeană.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Puterea instalată în UE a crescut și ea foarte mult (de 16 ori), de la 12,3 în anul 2000 la 202,7 în 2022.

În graficul de mai jos regăsiți evoluția puterii instalate (GW) și a producției brute de energie eoliană (TWh) în Uniunea Europeană:

producția de energie eoliană și puterea instalată în uniunea europeană

Țările europene cu cea mai mare producție de energie eoliană

Germania este țara UE care a produs cea mai multă energie eoliană: peste 125 TWh în anul 2022, adică aproape 30% din întreaga producție de energie eoliană a UE din acel an. Statul german este totodată și țara europeană cu cea mai mare putere instalată în eoliene (peste 66 GW).

Urmează Spania, cu peste 62 TWh, Franța cu aproape 38 TWh, Suedia cu 33 TWh și Olanda, cu puțin peste 21 TWh. În afara UE, o producție impresionantă are Marea Britanie: 77 TWh în anul 2022.

România se află pe locul 15 în clasamentul țărilor UE, cu 7 TWh de energie eoliană produși în anul 2022 (țara noastră are puțin peste 3 GW instalați în centrale eoliene). Așadar, România a produs 1,7% din totalul energiei eoliene produse în Uniunea Europeană în 2022.

În graficul de mai jos regăsiți producția brută de energie eoliană în țările Uniunii Europene în 2022:

Click pentru graficul pentru mobil.

În graficul de mai jos regăsiți producția brută de energie eoliană (doar offshore) în țările Uniunii Europene în 2022:

Click pentru graficul pentru mobil.

Iată și puterea instalată în parcurile eoliene din statele europene, inclusiv cele din afara UE:

Click pentru graficul pentru mobil.

Datele din industrie, publicate în februarie 2023 de WindEurope, o organizație ce reprezintă industria eoliană din Europa, sunt similare. Astfel, potrivit raportului „Wind energy in Europe 2022 Statistics and the outlook for 2023-2027”, centralele eoliene din Uniunea Europeană au produs 412 TWh de energie electrică în anul 2022, acoperind 16% din cererea de electricitate.

Dacă luăm în calcul și Marea Britanie (țară unde energia eoliană este foarte importantă, existând peste 28 GW instalați în eoliene), UE și Regatul Unit au produs, împreună, 489 TWh în 2022, mai arată WindEurope.

În 2022, energia eoliană a înregistrat cea mai mare producție zilnică la nivelul UE pe 16 februarie (2.927 GWh), în timp ce ziua cu cea mai scăzută producție de energie electrică eoliană a fost 30 mai, când producția totală a fost de 449 GWh, acoperind doar 6% din cererea UE în acea zi.

Așadar, în anul 2022, energia eoliană a acoperit 16% din consumul de electricitate din UE. Acest procent a fost și mai mare în 2023, mai arată datele WindEurope. Astfel, în 2023, energia eoliană a acoperit 19% din cererea de electricitate în cele 27 de state membre UE, o creștere cu 3% față de anul anterior.

În 2023, centralele eoliene din UE au produs 466 TWh de energie electrică. Împreună, Marea Britanie și UE au produs 545 TWh de energie eoliană în 2023. Aceasta a acoperit 20% din consumul de energie din cele 28 de state în acel an.

Factorul de capacitate pentru centralele eoliene din Europa

Potrivit WindEurope, factorul de capacitate pentru centralele eoliene din UE și Marea Britanie a fost, în medie, de 25% (factorul de capacitate reprezintă raportul dintre producția reală de energie electrică într-o anumită perioadă de timp și producția maximă teoretică de energie electrică în acea perioadă; acesta este relevant deoarece, în cazul energiei eoliene, turbinele nu funcționează tot timpul la capacitate maximă, ci doar când bate vântul; de asemenea, uneori sunt oprite pentru mentenanță sau din rațiuni de siguranță, cum se poate întâmpla în caz de vijelii).

În anul 2022, factorul de capacitate (media) pentru parcurile eoliene onshore a fost de 24%, iar pentru cele offshore a fost mult mai mare, de 36%.

Specialiștii WindEurope mai arată în raport că factorul de capacitate de la nivelul întregului parc eolian european este realativ scăzut comparativ cu noile parcuri eoliene deoarece primul reprezintă performanța tuturor centralelor, inclusiv a instalațiilor foarte vechi.

Însă turbinele moderne sunt construite astfel încât să profite și de vântul cu viteză mai redusă, și au așadar factori de capacitate mai mari. Pentru instalațiile noi, factorii de capacitate pentru parcurile eoliene onshore sunt estimați la 30-35%, iar pentru cele offshore variază între 42% și 55%.

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Foto: garten-gg / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024
TOP. Țările europene cu cea mai mare putere instalată în eoliene. Pe ce loc e România
România și energia. „Pentru a ajunge acolo unde își dorește Europa în 2050, România trebuie să facă un dublu salt uriaș”

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro