Prima pagină » OMV Petrom investește 130 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru construcția noii unități de produse aromatice

OMV Petrom investește 130 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru construcția noii unități de produse aromatice

de Andreea Dogar
rafinăria petrobrazi

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, investește aproximativ 130 de milioane de euro în următorii 3 ani la rafinăria Petrobrazi pentru construirea unei noi unități de produse aromatice, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

Acesta va funcționa la standardele moderne de operare BAT (Best Available Technology) cu impact redus asupra mediului. Capacitatea de procesare a noii unități este de circa 1.500 tone/zi de benzină reformată.

Prin punerea în funcțiune a noii unități, capacitatea de producție a produselor aromatice se va dubla, de la circa 50 kt/an, la circa 100 kt/an, începând cu 2026.

„Cererea pentru benzină continuă să fie robustă în zona de sud-est a Europei. În paralel cu dezvoltarea ofertei noastre de produse de mobilitate alternativă, vrem să asigurăm pentru clienții noștri produsele de care au nevoie, la standarde ridicate de mediu. Urmează și alte investiții semnificative la Petrobrazi, atât pentru eficiența tehnologică a rafinăriei, cât și pentru producția de bio-combustibili de generația a doua”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing.

Procesul de înlocuire a actualei unități de produse aromatice se va realiza în perioada 2023 – 2025. Unitatea de produse aromatice care operează în prezent la Rafinăria Petrobrazi a fost pusă în producție în anul 1961.

Noua unitate de produse aromatice va fi pusă în funcțiune în anul 2026. Aceasta va asigura continuitate în producția de benzină cu conținut volumetric de benzen mai mic de 1%, conform standardelor europene actuale. Toluenul poate fi folosit în fabricarea benzinei comerciale cu cifră octanică îmbunătățită, dar poate fi utilizat și ca solvent în industria chimică pentru obținerea de vopseluri, adezivi sau în procese de obținere a produselor de pielărie.

Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a țițeiului de 4,5 milioane de tone pe an. Începând din 2005, OMV Petrom a investit mai mult de 1,8 miliarde de euro în rafinărie, o treime din această investiție contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep (baril echivalent petrol) în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de 860 MW (centrala electrică de la Brazi).

Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro