Prima pagină » Oradea va fi încălzită cu apă geotermală. Investiție de 20 de milioane de euro

Oradea va fi încălzită cu apă geotermală. Investiție de 20 de milioane de euro

de Andreea Dogar

Municipiul Oradea va ajunge la finalul anului 2024 să crească aportul de apă geotermală în rețeaua de termoficare de la 5%, cât este în prezent, la 20-25%, datorită proiectelor pe fonduri europene care vizează valorificarea resurselor regenerabile, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Primăriei Oradea.

Aproape 14.000 de orădeni și peste 6.000 de apartamente vor beneficia de proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea”.

Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat în decembrie 2020, iar în septembrie 2022 au început lucrările.

Proiectul este finanțat prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 – Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.

Beneficiarii direcți ai acestei investiții sunt cei 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, plus instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Lucrările sunt executate de asocierea S.C Elsaco Electronic S.R.L și S.C Energomontaj S.A., termenul de execuție fiind de 24 de luni.

Valoarea totală proiectului este de 20 milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finanțați prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar 5 milioane reprezintă contribuția municipiului Oradea.

„Practic, acest proiect marchează începutul implementării unei infrastructuri inovative la nivelul municipiului Oradea. Vorbim de o centrală geotermală cu pompe de căldură, o soluție tehnică inovativă pentru utilizarea apei geotermale, care va contribui la independența energetică a municipiului”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Soluția tehnică a proiectului prevede creșterea cantităţii de energie geotermală, care se va face prin exploatarea apei geotermale în sistem „dublet„” (2 sonde de producţie + 2 sonde de injecţie), care presupune extragerea apei din cele 2 sonde de producţie, dirijarea acesteia în staţia termică geotermală şi, după cedarea căldurii către agentul termic, injectarea acesteia în zăcământ prin 2 sonde de injecţie.

energie geotermală oradea
Foto: oradea.ro

Realizarea acestei investiţii presupune creșterea ponderii energiei din resurse regenerabile (apă geotermală + pompe de căldură), aceasta echivalând cu reducerea emisiilor de CO2 şi a altor noxe în atmosferă.

Investiția este împărțită în patru mari obiecte:

  • obiectul 1 – realizarea rețelei de transport pentru agent termic și apă geotermală;
  • obiectivul 2 – realizarea stației termice geotermale + 2 stații de reinjecție;
  • obiectivul 3 – realizarea unui foraj nou de producție a apei geotermale cu o adâncime de circa 2.800-2.900 de metri, dotat cu o pompă de extracție în zona străzii Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe);
  • obiectivul 4 – realizarea a 277 de mini-puncte termice.

„Efectele acestor proiecte care vizează creșterea aportului de apă geotermală în municipiul Oradea se vor vedea în faptul că vom consuma mai puțin gaz, vom polua mai puțin și va trebui să producem mai puțină energie termică din alte surse, crescând astfel sursa de energie regenerabilă. Prin proiectele pe care le avem pentru următorii ani dorim să creștem și mai mult aportul de apă geotermală, undeva la peste 50% până în anul 2030”, a declarat primarul Florin Birta.

Proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea” se înscrie în liniile strategice asumate de municipiul Oradea de a moderniza toate componentele necesare funcționării adecvate a sistemului de încălzire și de alimentare cu apă caldă menajeră, de a diversifica sursele de producere a energiei necesare orașului precum și de a valorifica la un nivel superior energia regenerabilă de care dispune orașul.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, v-ar putea plăcea și:

Producători de energie eoliană în România. Lista completă a centralelor în 2024

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro