Prima pagină » SUA și partenerii săi vor să finanțeze cu 275 milioane $ Proiectul Reactoarelor Nucleare Modulare din România

SUA și partenerii săi vor să finanțeze cu 275 milioane $ Proiectul Reactoarelor Nucleare Modulare din România

de Andreea Dogar
reactoare nucleare modulare mici

Statele Unite ale Americii şi partenerii săi multinaţionali publici şi privaţi intenţionează să finanţeze cu până la 275 de milioane de dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, anunță compania de stat Nuclearelectrica într-un comunicat de presă.

În cadrul Summit-ului G7, președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite ale Americii şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din SUA, Japonia, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite intenţionează să finanţeze cu până la 275 de milioane de dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

Suma include şi o scrisoare de interes de la U.S. Export-Import Bank (EXIM) în valoare de până la 99 de milioane de milioane de dolari, ca parte a programului EXIM Engineering Multiplier.

De asemenea, U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis scrisori de interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului.

Finanţarea proiectului SMR din România se încadrează în acţiunile concrete ale Parteneriatului pentru Infrastructură Globală şi Investiţii (PGII), care mobilizează 600 de miliarde de dolari până la nivelul anului 2027 pentru proiecte de infrastructură la nivel global.

„Nuclearelectrica salută intenţia de finanţare anunţată în cadrul G7, un exemplu de cooperare internaţională pentru implementarea la scară largă a proiectelor energetice cu impact în siguranţa energetică şi reducerea amprentei de carbon.

Suntem mândri că România va fi a doua ţară după SUA şi prima din Europa care va dezvolta o centrală NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici şi că proiectul nostru a câstigat încrederea şi susţinerea celor mai importante instituţii financiare din lume, precum şi a Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi a Guvernului American, şi a partenerilor din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general SN Nuclearelectrica SA.

Partenerii angajaţi în finanţarea proiectului reactoarelor modulare mici din România sunt: Banca pentru Cooperare Internaţionala a Japoniei, DS Private Equity Corea, EXIM Bank Romania, SN Nuclearelectrica SA, Nova Power & Gas SRL, ENEC Emiratele Arabe Unite, DFC și US EXIM.

Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a unei centrale electrice NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o putere instalată de 462 MW (megawați).

Centrala va fi construită la Doicești, în județul Dâmbovița.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) care constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România.

Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale în mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2,1 milioane dolari, oferit de USTDA.

Sprijinul financiar anunţat în cadrul G7 va susţine finalizarea studiului FEED (etapa a doua) care constă în activităţi de caracterizare în detaliu ale amplasamentului, activităţi de obţinere a autorizaţiilor, activităţi de licenţiere şi reglementare, realizarea calendarului detaliat al proiectului, planificarea bugetară pentru execuţia proiectului, şi pregătirea pentru achiziţia materialelor cu ciclu lung de fabricaţie.

„Fiind a doua ţară dupa SUA care implementează tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a companiei americane NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru producţia şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti prin lansarea recentă a Centrului E2 de la Universitatea Politehnica București.

România se alătură unui demers internaţional de asigurare a capacitaţilor energetice necesare pe termen lung, având expertiză în operare şi recunoaştere internaţională ca fiind unul dintre cei mai performanţi operatori din lume. Vom dezvolta în România un proiect sigur, eficient, performant, care va fi în acelaşi timp un exemplu de cooperare internaţională”, a mai spus Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Compania Naţională „Nuclearelectrica” SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda doua unităţi nucleare CANDU și o fabrică de combustibil nuclear. De asemenea, compania a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Compania produce în jur de 20% din energia totală produsă în România.

Foto: Oregon State University / flickr.com / Wikipedia.org

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2023 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro