Prima pagină » Cât gaz importă România și cât de mult plătește pentru el

Cât gaz importă România și cât de mult plătește pentru el

de Andreea Dogar
cât gaz importă românia

În anul 2022, România a importat 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, adică aproximativ 26% din cantitatea totală de gaze consumată în România anul trecut, arată datele furnizate GreatNews de Institutul Național de Statistică (INS) și de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

1979, debutul importului de gaze rusești

De-a lungul timpului, aproape tot gazul importat de România a fost de proveniență rusească.

România a început să importe gaz din Uniunea Sovietică în anul 1979. La acea dată, creșterea cererii de gaze în România și reducerea volumului de noi descoperiri de gaze au determinat Guvernul român să demareze importul gazelor, notează inginerul Dumitru Chisăliță, fost director al Romgaz, în volumul „Momente din istoria gazelor naturale în România”.

La finalul anului 1978 s-au terminat lucrările la stația de import de gaze amplasată la Isaccea, în estul țării, iar importurile au început în anul următor.

Cât gaz importă România – date istorice

Potrivit Cedigaz, o organizație internațională non-profit creată în 1961 de diverse companii și instituții cu scopul de a oferi date și analize despre gazele naturale, România a importat din Rusia 1,5 miliarde de metri cubi de gaze în anul 1980. Pentru următorii 5 ani, cantitatea s-a menținut la circa 1-2 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Click pentru versiunea pentru mobil a graficului.

În 1986, conform datelor INS, România a importat 2,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Cantitatea importată a crescut de-a lungul anilor, ajungând la un vârf în 1989, când România a importat 7,4 miliarde de metri cubi de gaze.

Citiți și: De ce s-a împotmolit exploatarea de mare adâncime de la Caragele

„A fost foarte irațional ce s-a întâmplat în perioada comunistă”

Importurile erau atât de mari deoarece România avea o industrie ce consuma foarte multă energie.

„Consumam mult, și gaz, și petrol. Noi la un moment dat, după ce am ajuns în perioada de vârf de producție de petrol, ajunseserăm să importăm foarte mult petrol pe care îl rafinam și-l vindeam în pierdere foarte mare. Pentru că se dezvoltase complet aberant capacitatea de procesare, în condițiile în care n-aveai producție suficientă. Deci a fost foarte irațional ce s-a întâmplat în perioada comunistă”, explică Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum (EFOR).

În 1991, cantitatea a scăzut la 4,6 miliarde, iar apoi a rămas relativ constantă până în 1994. În anii următori s-a înregistrat o nouă creștere (circa 6 miliarde de metri cubi de gaze importate în 1995 și peste 7 miliarde în 1996).

Cât gaz importă România – momentul crizei economice

În următorul deceniu, România a importat în jur de 3-5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Un alt vârf s-a atins în 2006, când importurile au ajuns la 6 miliarde de metri cubi de gaze.

Criza economică mondială ce a început la sfârșitul anului 2008 a lovit și România. Consumul de gaze în industrie a scăzut, iar trendul descendent se observă și în importuri, care în anul 2009 abia au depășit 2 miliarde de metri cubi de gaze.

Importurile au crescut ușor în următorii 2 ani, însă din 2013 au scăzut din nou puternic, după ce în 2012 a început să se liberalizeze piața de gaze pentru consumatorii noncasnici, iar marii consumatori din industrie nu au mai putut cumpăra gaze naturale la un preț reglementat. Consumul și, în consecință, importurile, s-au redus.

Cât gaz importă România – cum au fost influențate importurile de închiderea InterAgro

Un minimum istoric a fost atins în 2015, când România a importat doar 203 milioane de metri cubi de gaze naturale, deci o cantitate de 10 ori mai mică decât în 2009 și de 34 de ori mai mică decât în 1996.

Importurile au scăzut foarte mult în perioada 2014-2015 deoarece a scăzut consumul. Motivul a fost închiderea a numeroase combinate chimice (multe dintre ele producătoare de îngrășăminte) deținute de InterAgro, companie aflată în proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae, care după câțiva ani a și fost condamnat la închisoare.

Ulterior, canitatea a crescut, însă a rămas la un nivel mult mai scăzut față de anii ’90-2000. Astfel, în 2016 s-au importat 1,5 miliarde de metri cubi, în 2020 – 2,1 miliarde, iar anul trecut 2,8 miliarde.

Cât a plătit România pentru gazul importat

În ceea ce privește valoarea importurilor, România a plătit pentru gazul importat următoarele sume de-a lungul anilor:

Click pentru versiunea pentru mobil a graficului.

Datele INS arată cât de mult a crescut costul importurilor în 2022, anul în care războiul din Ucraina și șantajul economic practicat de Rusia au dus la explozia prețului la gaze pe piețele internaționale.

De exemplu, în 2021, România a importat mai mult gaz decât în 2022 (3,5 miliarde de metri cubi față de 2,8), însă a plătit pentru acest gaz mult mai puțin decât anul trecut. Mai exact, în 2022 România a plătit 3,5 miliarde de dolari pentru gazul importat, de 3,6 ori mai mult decât în 2021, când a plătit 971 de milioane de dolari.

Cât gaz importă România – procent din consum

Procentul reprezentat de gazele din import din cantitatea totală de gaze consumate în România a variat de la an la an. În ultimii ani el s-a situat la circa 20-25%.

Click pentru versiunea pentru mobil a graficului.

În anii 2000, până la liberalizarea pieței de gaze, a existat așa-numitul „coș de gaze”, reglementat prin lege.

„Exista acel coș de gaze în care practic aveai o cotă fixă de importuri. Adică toată lumea importa 30% gaz rusesc și 70% din producție internă”, explică Nuțu.

„Și era un preț reglementat care era o medie ponderată între gazul de import și gazul de producție internă. Evident că Gazpromul (compania de gaze naturale a Rusiei – n.r.) putea să vândă în condiții mai bune decât un monopol pentru simplul motiv că putea să pună orice preț, oricât de mare, știind că reglementatorul de la noi ar fi scăzut prețul producției interne doar ca să iasă prețul medie bine. Deci o politică complet aberantă”, mai spune specialista.

În ultimii 20 de ani, cel mai scăzut nivel al importurilor s-a înregistrat în anul 2015, în urma închiderii combinatelor InterAgro. Doar 2,39% din gazele naturale intrate în consum în acel an au venit din import.

Și ANRE arată, în raportul său din acel an, că procentul extrem de scăzut nu se explică prin creșterea producției interne de gaze naturale, ci printr-o scădere a consumului: „Scăderea consumului din import nu are în contrapondere o creștere a consumului național din producția internă, ci se datorează scăderii continue, pe parcursul ultimilor ani, a consumului total de gaze naturale.”

Ca să aflați când publicăm un articol nou vă așteptăm în grupul de WhatsApp On / Off și pe pagina de Facebook a proiectului.

Foto: Robzor / pixabay.com

Dacă acest articol despre cât gaz importă România vi s-a părut util, atunci v-ar putea interesa și:

De ce s-a împotmolit exploatarea de mare adâncime de la Caragele

Ce sunt gazele naturale și cum s-au format

Producția de gaze naturale a României. Comparație cu consumul

Ce rezerve de gaz are România. Cele mai recente date

Cei mai mari producători de gaze naturale din România

Cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din România

Cine exploatează gazele din Marea Neagră. Hartă, companii, cote de participare

Redevențe petroliere și pentru gaze naturale în România. Cât plătesc companiile

Cât gaz exportă România și câți bani primește pentru el

Articole asemănătoare

Postează un comentariu

@ 2024 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro

@ 2024 – Toate drepturile rezervate – GreatNews.ro